Még mindig ellenzik a szocialisták az Orbán-kormány terveit

Az európai szocialisták nem fogják megkönnyíteni a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló jogszabályi csomag elfogadását az Európai Parlament szerdai plenáris szavazásán – közölték a szocialista és demokrata frakció prominensei. A baloldal elutasító magatartása sem sodorja azonban veszélybe a hatos csomag elfogadását.

Az európai szocialisták szavazási magatartása nem változik júniushoz képest, amikor az EP második legnépesebb frakciója az egyes jelentésekről tartott voksoláson a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomag veleje ellen szavazott – közölte újságírókkal Hannes Swoboda, az európai szocialisták frakciójának alelnöke és Udo Bullmann, a pártcsoport gazdasági kérdésekben illetékes szóvivője. Bullmann szerint ennek megfelelően a szocialista pártcsoport, akárcsak júniusban, a hat közül egyedül arra a jogszabályról készült jelentésre (a makrogazdasági egyensúlytalanságról) szavaz majd igennel a szerdai plenáris ülésen, amelynek szerzője a szocialista Elisa Ferreira. A finn liberális képviselő Carl Haglund által gondozott, a makrogazdasági felügyeletről szóló jelentés szavazásán tartózkodni fognak a baloldali képviselők, míg a Bullmann által kizárólag megszorítónak nevezett további négy jelentés ellen voksolnak majd.

A szocialisták júniusban, még a magyar elnökség idején ugyanígy foglaltak állást, amikor az EP plenárisa az egyes jelentésekről szavazott, ám a Tanáccsal való megállapodás hiányában elhalasztotta a végszavazást a jogszabályi csomagról. Ezt a „mulasztást” pótolják most a képviselők szerdán, amikor a hatos csomagról végszavaznak, megnyitva az utat a dosszié végleges lezárása (október 4-én még a pénzügyminiszteri tanács is hivatalosan befejezi az első olvasatot) és az euróövezet irányításának mélyreható reformja előtt.

A szocialisták azonban elégedetlenek a hatos csomagról született megállapodással és elszalasztott lehetőségről beszélnek. Legnagyobb fájdalmuk, hogy a stabilitási és növekedési paktum szabályainak megújításában a növekedési tényező messze nem kap olyan nagy hangsúlyt, mint a költségvetési konszolidáció, amit ők a megszorításokkal azonosítanak. Miként Udo Bullmann rámutatott, a szocialisták azt szerették volna elérni, ha a Bizottság a tagállamok költségvetési helyzetének vizsgálata során nem vett volna figyelembe néhány növekedést ösztönző kiadást a túlzott mértékű hiány megállapításánál. A főszabálytól való ilyetén eltérés a német képviselő szerint azt a lökést adná meg a gazdasági növekedésnek, amit a jelenlegi európai válságkezelési program olyannyira nélkülöz. A szocialisták többek között az energiahatékonyság javítására, a megújuló energiákra, a K+F-re és az oktatásra fordított nemzeti kiadásokat vonták volna ki azon költségvetési kiadások köréből, amelyeket a Bizottságnak figyelembe kellett volna venni a tagállami deficitek szemrevétele során.

„Az új szabályozás viszont teljesen jelentéktelenné teszi az EU2020-as gazdasági stratégiát. Mi azt szerettük volna, ha a növekedés a stabilitással azonos súlyt képviselne a paktumban” – vélekedett kérdésünkre Bullmann. A BruxInfo egy bizottsági szakértőnek is feltette a kérdést, hogy szerinte hol van a megreformált paktumból a növekedés, mire az illetékes azt mondta, hogy erre az EU2020 stratégia a válasz. (További részletek a hatos csomagról a hétfői hírlevélben).

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »