Megoldódik az évtizedes határvita?

Kétnapos látogatásra érkezett a Phnompenbe a thai védelmi miniszter, aki rövid találkozó keretében a két ázsiai ország területi vitáinak rendezéséről tárgyalt kambodzsai kollégájával és Hun Szen miniszterelnökkel. A megbeszélések során a védelmi miniszterek úgy határoztak, eleget tesznek a hágai Nemzetközi Bíróság határozatának, de konkrét lépésre egyik nemzet sem szánta el magát, csupán további találkozók terve merült fel. A határvita tehát továbbra is elhúzódik, de a felek ezúttal – legalábbis egyelőre – a tárgyalóasztalnál maradnak.

A múlt hónapban hivatalba lépett Juthaszak Szasiprapa thai védelmi miniszter a hétvégén kétnapos látogatást tett Kambodzsában, Tia Ban kambodzsai miniszterelnök-helyettes meghívására – írta a Bangkok Post. Az út előtt a kambodzsai védelmi minisztérium szóvivője, Cshum Szocset elmondta, hogy a látogatás során a hivatalos napirend szerint nem vitatnak meg részletes kérdéseket, mert ez egy „bevezető” találkozó. Ugyanakkor a párbeszéd, legalábbis a thai–kambodzsai határkonfliktus témájában – mely miatt halálos összecsapások törtek ki az év elején – számos előrelépést hozott.

Szasiprapa és kambodzsai kollégája megbeszélésükön megállapodtak arról, hogy mindkét fél eleget tesz a hágai Nemzetközi Bíróság határozatának, melynek értelmében visszavonják csapataikat a vitatott határ menti szakaszon található Preah Vihear templom közeléből, a kivonulás konkrét időpontjáról azonban még nem döntöttek – számol be a Hszinhua (Xinhua) kínai hírügynökség. „Egyetértettünk, hogy betartjuk a Nemzetközi Bíróság rendeletét a Preah Vihear templom környékéről történő csapatkivonásról és lehetővé tesszük az (ASEAN-t képviselő) indonéz megfigyelőknek a tűzszünet ellenőrzését a területen” – mondta Tea Ban kambodzsai védelmi miniszter az újságíróknak a 30 perces megbeszélést követően. Ban arról is tájékoztatott, hogy azért nincs pontos dátum a csapatok kivonására, mert azt a felek – egy, a határ-kérdést tisztázó tanács – az Általános Határbizottság (GBC, General Border Commission) előtt vitatják meg a jövőben, több, az évtizedes konfliktus rendezését célzó kérdéssel együtt.

Szasiprapa hozzátette, kormánya kész együttműködni Kambodzsával, hogy jobb helyzetet alakítsanak ki a határon. „Javasolni fogom a thai kabinet minisztereinek, hogy engedélyezzék, a GBC találkozó megtartását”. Ennek időpontja azonban – csakúgy, mint a kivonulásé – egyelőre kérdéseses; „Ha minden készen áll, a GBC találkozót azonnal meg kell tartani. Ragaszkodom hozzá, hogy ne legyen rejtett napirend, vagy bármilyen anyagi érdekeltség a tanácskozás alatt” – idézi a minisztert a Bangkok Post, aki kifejezte meggyőződését, hogy az említett találkozóra még november vége előtt sor kerülhet.

A politikus elkötelezettségét mutatja, hogy múlt hónapban a Bangkok Post arról számolt be, hogy „Szasiprapának a területi vita megoldása a legfontosabb célja”. „Jelenleg nincs feszültség a kambodzsai és thai katonák között” – mondta a 74 éves politikus-tábornok a riportereknek, utalva rá, hogy csak ebben az évben több súlyos, halálos áldozatokat is követelő határvillongás történt a két szomszédos ország között. Az enyhülő viszonyt tükrözi, hogy az idős tábornok rövid phnompeni tartózkodása alatt Hun Szen kambodzsai miniszterelnök meghívásának is eleget tett. A villámtalálkozón Szen a két ország közötti konfliktusrendezés fontosságának hangsúlyozása mellett felvetette egy esetleges fogolycsere-program tervét is, mely érinti azt a két kémkedésért elítélt férfit is, akiket tavaly decemberben tartóztattak le és börtönöztek be a kambodzsai hatóságok. 

Szasiprahpa látogatására több mint egy héttel azután került sor, hogy az országba látogatott Jingluck Sinavatra jelenlegi és Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök is – előbbi szeptember 15-én, utóbbi szeptember 16-a és 20-a között. Ezen utak is az elmúlt hónapok katonai feszültségének oldódását jelzik a két szomszéd között, melyek viszonya különösen sokat javult, miután a korábbi thai miniszterelnök – a rövid ideig Kambodzsában élő, és ott Hun Szen gazdasági tanácsadójaként tevékenykedő – Thakszin húga által vezetett Pheu Thai párt elsöprő győzelmet aratott a július 3-ai általános választásokon. Az azzal kapcsolatos kritikát ugyanakkor, miszerint Thaiföld és Kambodzsa kapcsolatai azért lettek egészségesebbek, mert az új thai kabinet felállása óta a két ország kormányai között „titkos megállapodások” léptek életbe, élesen visszautasította a védelmi miniszter. Megfogalmazása szerint „a kormány tisztában van a nemzeti érdek elsőbbségével”.

Tusor Anita

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »