Visszatértek a Szentegyháziak a Kárpátok közé

Utolsó fellépéséhez érkezett a Szentegyházi Gyermekfilharmónia az európai vándorútja során. Közben a Háromszék Néptáncegyüttes megnyította az új évadot, hogy útnak induljon végigjárva az öreg kontinenst.

Pénteken Pozsonyban tartották európai körútjának utolsó fellépését a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia tavaly az Országházban lépett fel akkor, amikor Magyarország átvette az uniós elnökséget. Az előadás után a belga parlament elnöke meghívta a 140 tagú gyermekfilharmóniát a brüsszeli parlamentbe. Így indult útjára a Gyermekhangok Európáért című nemzetközi koncertkörút. A koncertek  állomásai pedig Budapest, Győr, Mühldorf, München, Brüsszel, Passau, Bécs és Pozsony voltak.

Gyermekek világnapja a Parlamentben

Az ENSZ még 1954-ben nyilvánította szeptember 20-át a gyermekek világnapjává, amelynek célja, hogy ráirányítsa a nemzetközi közösség figyelmét a kicsikre, támogatásukra, jogaik védelmére. Ebből az alkalomból szeptember 20-án 71 településről 205 diák képviselte diáktársait a magyarországi Országház felsőházi termében. Az Országház és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat meghívására Nagyváradról 12 gyermek vett részt a programban, többségük az Ady Endre Líceum VI.-XII.-es diákja.

A gyermekek olykor igen komoly, a mindennapi életüket jelentősen meghatározó témákat vetettek föl a Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés előtt. A nem kis odafigyelést igénylő délelőtti munka után a gyerekeket az Országgyűlés folyosóin megterített asztalok várták háromfogásos ebéddel. Lakoma után a nagyváradi „országgyűlési képviselők” rövid városnézésre indultak, majd sok-sok élménnyel teli nap után hazafelé indultak. 

Erdélyország az én hazám – Háromszék Néptáncegyüttes előadása

Szerdán este az Erdélyország az én hazám felújított változatával varázsolta el telt-házas közönségét a Háromszék Néptáncegyüttes. Az évadnyitó előadásban a rendezők, táncosok, koreográfusok újrafogalmazták mindazt, amin már húsz éve fáradoznak: gyűjtik, megőrzik és felmutatják az erdélyi népzene- és néptánckultúrát. Mindezt magas művészeti színvonalon teszik.

Ezzel az előadással válik népi kultúránk nagykövetévé a Háromszék Néptáncegyüttes, hisz viszik magukkal mindazt, „amit csak egy nép emlékes szerelme őrizhet ott, az idővel perelve”– Jékely Zoltánt idézve –, viszik Erdélyországot szívükben, verejtékükben, táncukban nemcsak Magyarországra, de Ausztriába, Németországba, Szlovákiába, Svájcba, Olaszországba, Portugáliába, Lengyelországba, Finnországba, Görögországba is.

A Magyar Dráma Napját ünnepeltük szerdán

A Szigligeti Színház a Magyar Dráma Napját egy irodalmi műsorral ünneplte szeptember 21-én, szerdán 19 órától a nagyváradi Városi Művelődési Házban (egykori Arlus). Praznovszky Mihály irodalomtörténész tartott előadást Be van fejezve a nagy mű címmel, közreműködve a Szigligeti Társulat művészeivel, Csepei Róberttel, Dimény Leventével, Hajdu Gézával, Meleg Vilmossal, Kocsis Gyulával, ifj. Kovács Leventével, Körner Annával, Pitz Melindával és Pál Hunorral.

A kolozsvári magyar színház sikere Újvidéken

Nagy sikerrel mutatták be Újvidéken a Szerb Nemzeti Színházban a Kolozsvári Állami Magyar Színház Suttogások és sikolyok című előadását.

A csütörtök esti előadásra a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál (BITEF) keretében került sor. A fesztivál számos helyen zajlik: az utóbbi években Belgrádon kívül Újvidéken és Nisben is bemutatkoznak a versenyprogram résztvevői.

A Suttogások és sikolyok Ingmar Bergman filmjének színpadi adaptációja, amelyet Andrei Serban rendezett.

Kiosztották a VII. film.dok fesztivál díjait Csíkszeredában

Díjzáporral ért véget a VII. film.dok fesztivál. A megmérettetésre beérkezett 180 filmből 67 alkotást értékelt a zsűri. Hogy sok film maradt versenyben, nem ment a minőség rovására. Jelezte ezt az is, hogy a döntnökök csak többszöri hosszas vita után tudtak csak egyezségre jutni.

A VII. film.dok fesztivál szeptember 19 én kezdődött és szombat este ért véget a díjkiosztó gálával. A zsűri hosszas vita után hozta meg nehéz döntését. Tíz díj közül kettőt a diákzsűri ítélhetett oda, a további nyolcból három nagydíjat különítettek el. A zsűri díját Sári Zsuzsa alkotása: „Csak ritka a fenyőfa, az a baj”- A szarvasi székely története kapta. A legjobb film kategóriában Alexandru Solomon: Kapitalizmus – a mi titkos receptünk című dokumentumfilmjét díjazták, és rendezői díjjal jutalmazták Zsigmond Dezső Bárányfelhő című alkotásának.

 Jubileumi hangverseny Zentán

Ünnepi hangversennyel emlékeztek meg hétfő este Zentán a Zentai Gimnázium fennállásának százharmincötödik évfordulójáról. A Liszt Ferenc születésének kétszázadik és a Bánk bán bemutatásának százötvenedik évfordulója jegyében megszervezett koncerten Görög Noémi, Görög Enikő és Szélpál Szilveszter szórakoztatta az egybegyűlteket, akik egyebek mellett Liszt Ferenc Spanyol rapszódia, Magyar rapszódia és Pesti karnevál, illetve Erkel Ferenc Keserű bordal és Hazám, hazám című műveit, valamint a Freudvoll und leidvoll; Im Rhein, im schönen Storme; Es muss ein Wunderbares sein című Liszt-dalokat hallgathatták meg a fiatal művészek előadásában.

Egán Ede-emléktábla Munkácson

110 évvel ezelőtt, 1901. szeptember 20-án merénylet áldozata lett Egán Ede, a Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztériumnak a ruszinok megsegítését célzó, ún. hegyvidéki akciójának vezetője. Emléke előtt tisztelegve szeptember 20-án Munkácson, a Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium egykori hegyvidéki kirendeltségének épületén, a régi Benkő-sarkon emléktáblát állítottak. A eseményt a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Ajánló

Nagyenyeden megkezdődött a Reneszánsz Kastélyfesztivál

Immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság szervezésében a régi korok emlékét idéző fesztivál. A rendezvény célja néhány napig igazi kastély-hangulatot varázsolni a még meglévő erődítményekbe zenekarok, tánccsoportok közreműködésével. Az előző évekhez hasonlóan idén is több helyszínen zajlottak a programok.Nagyenyeden péntek késő délután a csíkszeredai Kódex együttes műsorára várva gyűltek össze az emberek a vártemplomban. Még a fülbemászó dallamok megszólalása előtt Gáspár-Barra Réka beszélt a kastélyfesztivál múltjáról, illetve Pópa Tibor református lelkipásztor ismertette a templom történetét. A beszédek után már a zenészek vették át a stafétát , megszólaltatták hegedűiket, furulyáikat, nagybőgőjüket. A magyar nóták ismerősen csengettek, helyenként törökös vagy cigány dallamokkal fűszerezve.Ma a dévai Magna Curiában a kolozsvári Passegio Táncegyüttes valamint a Musica Profana régizene-együttes örvendezteti meg a közönséget, majd végezetül, szeptember 29-én, Szebenben ismét a dévai Renaissance együttes perdül táncra.A belépés minden előadásra és alkalomra ingyenes.

Bánk Bán október 2-án Rimaszombatban

A révkomáromi Teátrum október 2-án este 18.00 órakor a Rimaszombaton adja elő Erkel Ferenc Bánk bán című operáját. A társulás az operát tavaly augusztusban mutatta be, azóta nagy sikerrel játssza a Felvidéken. Ez lesz a 15. előadásuk. 

kultfutar

Friss hírek