Már az Aszad utáni Szíriára készülnek az amerikaiak

Az amerikai kormány már a Bassár el-Aszad elnök bukása utáni Szíriára készül, derült ki a New York Times cikkéből. Barack Obama először a múlt hónapban szólította fel lemondásra Aszadot, mostanra pedig a fő kérdés az lett: az USA mit tehet az elmozdítása érdekében, és hogyan reagáljon, ha ez bekövetkezik. Szíria ügye szóba került kedden Obama és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök New York-i találkozóján is. Az ENSZ Közgyűlés ülésére érkezett két vezető egyetértett: fokozni kell a nyomást a szíriai rendszeren, hogy véget vessen a kormányellenes tüntetőkkel szembeni erőszaknak.

Fehér házi források ugyanakkor megerősítik: Szíria kérdése az arab világban eddig végbement változásoktól eltérő problémákat is felvethet. Szakértők attól félnek, hogy Aszad távozása olyan, a különböző felekezetek között zajló polgárháborúba torkollhat, amely érintheti a térség számos országát – Iránt, Libanont, Jordániát, Izraelt és akár még Irakot is. A folyamatban lévő török–amerikai egyeztetéseknek is az a fő célja, hogy mindent megtegyenek egy ilyen polgárháború megelőzéséért. „Senki sem akar még egy Irakot” – nyilatkozott név nélkül egy kormányzati tisztségviselő.

Az amerikai terveknek ráadásul figyelembe kell venniük azt is, hogy könnyen kontraproduktívvá válhat az USA szerepvállalása. Éppen ezért az adminisztráció semmiképpen sem akarja, hogy úgy tűnjön, kívülről irányítják a szíriai végkifejletet – ez a szíriai ellenzéknek csak több kárt okozna, mint hasznot, és az Aszadot leginkább támogató iráni kormánynak is alkalmat adna a beavatkozásra. Ugyanakkor a kormányzaton belül arra is felhívták a figyelmet, hogy a hónap elején még Mahmúd Ahmadinedzsád elnök is az erőszak visszafogására szólította fel Szíriát, ami azt mutathatja, hogy már Irán vezetői is számolnak Aszad esetleges bukásával. 

Tábor Áron

Friss hírek