Hogy állnak a lengyel pártok a választások előtt?

A legfrissebb közvélemény-kutatások, melyeket a Gazeta Wyborcza internetes portálja tett közzé tegnap, a jelenleg is kormányzó párt, a PO (Polgári Platform) győzelmét jósolják. A küszöbönálló lengyel választások előtt (október 9.) a PO 33%-on, míg legnagyobb kihívója, a PiS (Jog és Igazságosság) 26%-on áll.

Rajtuk kívül két másik párt, az SLD (Baloldali Demokraták Szövetsége) és a PSL (Lengyel Néppárt) van harcban. Ám támogatottságuk annyira alacsony, hogy leginkább csak koalícióban tudnák elképzelni a kormányzást.

A két nagy rivális között mindig szoros volt a verseny. A kutatások éveken át hol gyengülő, hol erősödő PO-előnyt mutattak, amely ezévben sem esett 30% alá. A PiS viszont eddig nem tudta átlépni a 30%os küszöböt.

A kampány eddigi napjait sokszor szinesítették vádaskodások. Előkerült a szmolenszki katasztrófa témája is. Jaroslaw Kaczynski elégedetlen a PO-kormány eddigi munkájával az ügyben. Kijelentette, hogy aki a körülmények tisztázását várja, az az ő pártjára szavazzon. Donald Tusk miniszterelnök megvédte a szerdán vizsgálatra Szmolenszkbe utazó lengyel bizottságot. Nem talál kifogást az eddigi munkálatokban és úgy véli, mindenkinek érdeke az igazság feltárása.        

Ijjas Anna

Felkapott hírek

Friss hírek