Újabb etnikai harcok Elefántcsontparton

Az állami tévé szombati híradása szerint 15-en haltak meg amikor Libériából érkező fegyveresek támadtak elefántcsontparti katonákra Tai városának közelében, de azóta a legfrissebb információk szerint legalább 23-an veszették életüket. A kormány azonnal megerősítette a támadás tényét, azonban részleteket akkor még nem közöltek. A Reuters vasárnap derítette ki a pontos körülményeket: eszerint a halálos áldozatok között 19 Nigerből és Burkina Fasóból betelepült kakaótermesztő, valamint két elefántcsontparti katona halt meg. A többi áldozatról még mindig nincs információ.

Már korábban is érkeztek jelentések arról, hogy a libériai-elefántcsontparti határon zsoldosok tevékenykednek az elefántcsontparti belháború áprilisi lezárulta óta. A guineai, elefántcsontparti, libériai és Sierra Leone-i kormány szerint ezek a fegyveresek az egész nyugat-afrikai régió stabilitására veszélyt jelentenek, így az ENSZ-t és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségét (ECOWAS) arra kérték, hogy tegyenek valamit ez ellen. A Reuters vasárnapi információi szerint az ENSZ eleget is tett a kérésnek, és az elefántcsontparti katonasággal együtt megerősítették a libériai-elefántcsontparti határszakaszt.

Ugyan korábban úgy gondolták, hogy Laurent Gbagbo zsoldosai voltak a merénylők, mára világos, hogy a támadások hátterében inkább etnikai ellentétek állhatnak. Délnyugat-Elefántcsontparton gyakoriak az ilyen konfliktusok, amit az őshonos törzsek és a bevándorlók közötti feszültség okoz. Igaz, a nemzetiségi ellentét mellett politikai is fellelhető: a bennszülettek a bukott Gbagbót támogatták, míg a bevándorlók a győztes Alassane Ouattarát, mégis az alapvető konfliktus etnikai.

A szemtanúk szerint a támadók konkrétan a guere törzs tagjai voltak. Ők áprilisban, mikor Gbagbót elfogták, elhagyták az országot és Libériában telepedtek le. Az egyik betelepült kakaótermesztő, Issiaka Yameogo szerint ekkor megfenyegették őket, hogy még visszatérnek. Ígéretüket be is tartották, hiszen a helyi katolikus pap, Laurentin Guei azt mondta a Reutersnek, hogy egy hónapon belül ez már a második támadás volt.

A farmerek félnek, hiszen – ahogy Yameogo mondta – „Libéria nincs messze, és bármikor visszajöhetnek”. Ráadásul most van a kakaószüret ideje is, de a termesztők nem mernek kimenni a földekre betakarítani a terményt.

Weszprémy Gábor

Friss hírek