Csúszik a román és a bolgár schengeni csatlakozás

Hollandia nem fogja támogatni a jövő heti belügyminiszteri tanácsülésen Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Értesüléseink szerint a lengyel elnökség és a többi tagállam is úgy készült, hogy a vízi és a légihatárok megnyitásáról már a mostani ülésen döntés születhet, de a hágai kormány a pénteki ülése után közölte, a részleges határnyitáshoz sem járul hozzá.

Nem támogatja a holland kormány Románia és Bulgária felvételét a Schengen-övezetbe – jelentette be a hágai kabinet szóvivője a kormány pénteki ülése után. Elaine De Boer azt mondta, „továbbra is ellenezzük a csatlakozásukat. Túl korai, még mindig nem győztek meg minket arról, hogy meg tudnak küzdeni a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel”.

A BruxInfónak tiltakozó magas rangú diplomata múlt héten még reális forgatókönyvnek tartotta, hogy a vízi- és a légihatárok megnyitásáról már a jövő heti belügyminiszteri tanácsülésen döntés születhet (ez október végi csatlakozást feltételezett volna), de a szárazföldi közlekedésben csak jövőre döntenek a tárcavezetők. Úgy tudjuk, a lengyel elnökség is ilyen tatalmú kompromisszumos javaslattal készült a miniszteri ülésre.

Ehhez képest a holland kormány szóvivője megerősítette, Hollandia a részleges csatlakozást sem fogja támogatni csütörtökön. A holland vétó egyszersmind a döntés elhalasztását jelenti, a Schengen-övezettel kapcsolatos döntésekhez ugyanis a zóna országainak egyhangú támogatása szükséges.

Ráadásul Hollandia nem az egyedüli ország, amely vonakodna beengedni Bukarestet és Szófiát a határellenőrzés nélküli övezet tagjai közé. Németország, Franciaország, Svédország, Finnország és Dánia is kifejtette az elmúlt hónapokban az ellenérzéseit a schengeni bővítéssel kapcsolatban, vétót azonban egyikük sem jelentett még be. A német belügyminiszter nemrégiben egy lapinterjúban csak a teljes (a szárazföldi határokat is beleértendő) nyitást vetette el.

A bővítés barátai viszont – az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel együtt – azzal érvelnek, hogy a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc fontos ugyan, de nem tartozik a schengeni csatlakozás feltételei közé. Ugyanerre emlékeztetett a román igazságügyi miniszter is, aki csalódottan vette tudomásul a holland bejelentést. A bolgár kormány belügyminisztere viszont a holland belpolitikai helyzetre vezette vissza a hágai kormány döntését.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »