A világörökség részévé válhat a csíksomlyói búcsú

A világörökség státusz elnyerésére terjesztik fel a csíksomlyói búcsút – döntött kedden a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozó Országos Szellemi Örökség Bizottság. A javaslat alapját a Tánczos Vilmos egyetemi docens által összeállított dokumentáció képezte, amelyet a kutató a ferences szerzetesrend kérésére készített el – közölte az RMDSZ.

Kelemen Hunor kulturális miniszter szerint a zarándoklat egyike azon kulturális hagyományoknak, amelyek meghatározóak a Kárpát-medencei magyarság életében, ezért kellene a búcsúnak felkerülnie az UNESCO szellemi világörökségi listájára. „A csíksomlyói pünkösdi búcsú az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségeinek egyikévé vált, minden évben majd félmillióan zarándokolnak ide Erdélyből, de szerte a világból is. Az UNESCO világörökségéhez tartozva a csíksomlyói búcsú fokozottabb védelmet is kapna, ugyanakkor méltó elismerést jelentene a székelység több mint 500 éves hagyományának” – jelentette ki a tárcavezető az RMDSZ közleménye szerint.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere úgy vélekedett, a csíksomlyói búcsú felvétele az UNESCO szellemi világörökség listájára főként hosszú távon hoz majd változásokat. „Japán, Korea vagy a például a skandináv országok turistái egy-egy országban azokat a helyeket nézik meg elsősorban, amelyek rajta vannak a listán, és amelyek a turisztikai kiadványokban is hangsúlyosan szerepelnek, így hosszú távon, 10-12 év múlva komoly hozadéka lehet a listára való felkerülésnek, ami nemcsak a búcsút, hanem a környezetét, Csíksomlyót és városunkat is érintené” – fogalmazott a Krónikának az elöljáró. Ráduly ugyanakkor kifejtette: örömmel tapasztalja, hogy Kelemen Hunor elérte ezen célját, és tevékenysége nem marad nyomtalan.

A művelődésügyi minisztérium közleménye szerint a következő hónapokban szakemberek bevonásával készül el a hivatalos jelölési dokumentum, amelyet az UNESCO-hoz terjesztenek fel. Románia első alkalommal terjeszt az UNESCO elé ilyen jellegű, kulturális örökségre vonatkozó javaslatot. A szakembereknek jövő év februárjáig kell véglegesíteniük a jelölési iratcsomót, az UNESCO bizottságának végleges döntésére azonban akár két évet is várni kell.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek