Drogba is tagja lett a megbékélést szolgáló bizottságnak

A nemzeti hősként tisztelt világhírű labdarúgó, Didier Drogba is tagja lett annak a tizenegy tagú békéltető bizottságnak, amelynek feladata a 2010 novemberében tartott elefántcsontparti elnökválasztás után kitört zavargásokban okozott sérelmek orvoslása. Charles Conan Banny, a testület elnöke szerint már hétfőn el is kezdhetik a munkát, amely előreláthatólag két évig fog tartani.

Alassane Ouattara, Elefántcsontpart jelenlegi elnöke még a nyár elején jelentette be, hogy olyan békéltető modellt szeretne bevezetni országában, mint amilyen az apartheid bukása után volt Dél-Afrikában. Ennek lényege, hogy csak a főbűnösöket állítják bíróság elé, a többiek a békéltető bizottságok segítségével megegyeznek azokkal a személyekkel, illetve családjaikkal, akik sérelmére bűncselekményeket követtek el a zavargások során.

Elefántcsontparton a 2010-es elnökválasztás után törtek ki zavargások, mivel Laurent Gbagbo nem volt hajlandó elismerni vereségét és fegyverrel próbálta megtartani hatalmát. Az összecsapásokban legalább háromezren meghaltak és a becslések szerint egymillióan hagyták el otthonukat, akik közül sokan még mindig nem mertek hazatérni.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek