Új esélyt kaphat Európa gázellátása

A palagáz-kitermelés esély Lengyelország és Európa számára az orosz földgázszállításoktól való egyoldalú függőség megszüntetésére és a gáz árának csökkentésére – állítja az a jelentés, amelyet egy krakkói „agytröszt”, a Kosciuszko Intézet tett közzé Varsóban.

A kiadvány lengyel, nyugat-európai és amerikai szerzői szerint a palagáz-kitermelés – amely jelenleg az Egyesült Államokban nagy méretekben folyik, míg néhány európai országban egyelőre kísérleti fázisban van – már most is közvetett hatással van az uniós piacra, mert a palagáz miatt Amerikában csökkent a cseppfolyós gáz (LNG) iránti kereslet, amelynek egy része így Európába kerül.

Ahhoz azonban, hogy a palagáz valóban ellensúlyt képezzen az orosz nyersanyaggal szemben, komoly elszántságra és erőfeszítésre van szükség az Európai Unió részéről – írták a szerzők – azt sugallva, hogy az Európai Bizottságnak vonzó befektetésösztönző rendszert kellene kidolgoznia a palagázkutató és kitermelő cégek számára. A korábbiakhoz képest jelenleg ugyanis fordított a helyzet: nem a tőke keresi a ritka gázlelőhelyeket, hanem a gazdag lelőhelyek várják a tőkét.

Ennek a kidolgozandó ösztönzési rendszernek ugyanakkor a legmagasabb környezetvédelmi normák és az erre vonatkozó uniós direktívák szigorú betartásával kell párosulnia a jelentés szerint.

A palagáz-kitermelés lehetővé tenné az EU számára a szén-dioxid-kibocsátás gyors csökkentését is az egyik szerző szerint.

Lengyelország jelenlegi évi gázfogyasztása 14,4 milliárd köbméter, ebből 9,2 milliárd orosz importból, 4,2 milliárd hazai lelőhelyekről, 1 milliárd pedig Németországból származik. Szakértők szerint a mintegy 5,3 ezer milliárd köbméterre becsült lengyel palagázkincs – Európa legnagyobb készlete – 10-15 éven belül évi 100 milliárd köbméter nem konvencionális gáz termelését is lehetővé tenné, bár valószínűbb, hogy ez a mérték inkább mintegy 20-30 milliárd köbméter lenne, ami így is 300 évre biztosítaná a teljes lengyel szükségletet, és exportra is bőven jutna belőle.

A Lengyel Olajbányászati és Gázipari Vállalat (PGNiG) a napokban jelentette be, hogy nemzetközi döntőbírósághoz fordul amiatt, hogy a Gazprom nem hajlandó csökkenteni a gáz árát: orosz álláspont szerint a 2010-ben kötött megállapodás három évig érvényes, és csak ezután lehet az árakat újratárgyalni, amit a lengyelek vitatnak.

Waldemar Pawlak gazdasági miniszter csütörtökön közölte, hogy Észak-Lengyelországban, Slupsk és Lebork környékén már elkészültek az első fúrt kutak, és szeptemberben megindulhat a kutatás a palagáz után, amiben hat cég vesz részt, köztük a BNK Petroleum Polska és a Canadian Lane Energy. Az ipari szintű kitermelés azonban leghamarabb 10-15 év múlva indulhat meg Lengyelországban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »