A beszláni tragédiára emlékeznek

Háromnapos emlékvirrasztás kezdődött szeptember 1-jén az észak-oszétiai Beszlánban, ahol az 1. számú iskolában 2004-ben több mint 1200 gyereket és felnőttet ejtettek túszul terroristák, a kiszabadítási akció során pedig 334 ember, köztük 186 gyermek vesztette életét.

A virrasztás csütörtökön délelőtt kezdődött és szeptember 3-án délig tart, 51 órán és 50 percen át, pontosan annyi ideig, amennyit a túszok az iskola terroristák által elfoglalt tornatermében töltöttek.

A virrasztás kezdete előtt gyászistentiszteletet tartottak az iskola udvarán, és ezt pénteken és szombaton megismétlik.

Ebben a közel három napban Beszlánban virágokat, gyertyákat visznek az emberek az iskolarom udvarára, a Gyász Fája emlékműhöz, az emléktemetőhöz, ahol az áldozatokat eltemették, s ugyanezt megcselekszik Oroszország számos városában, köztük Moszkvában és Szentpéterváron a terrorakció emlékműveinél. Sokan felkeresik ilyenkor azokat a sírokat is, ahol a különleges egységek és a rendkívüli helyzetek minisztériumának Beszlánban elesett tagjai, munkatársai nyugszanak.

A beszláni iskola romjait 2004 után konzerválták, ám az idén nem úgy van minden, ahogyan egykor volt, mert emlékhely épül, a munkálatokat csak a háromnapos virrasztásra szakították felbe.

A gyászceremónia azonban változatlan: 9.15-kor megszólal az iskola csengője, és a gyászolók vizet visznek, elhelyezik virágaikat az épület udvarán és a tornateremben, ahol kifüggesztették az áldozatok fényképeit. Szombaton 13.05-kor, amikor hét évvel ezelőtt az első robbanás történt az iskolában, a beszláni iskolások minden halálos áldozat után egy, azaz összesen 334 fehér léggömböt eresztenek fel, és egy metronóm hangjára felolvassák az áldozatok neveit.

Ezekben a napokban Beszlánban minden évben csend van: ilyenkor a Beszláni Anyák szervezet kérésére nem tartanak semmiféle rendezvényt, hangosabb megmozdulást.

Észak-Oszétiában sokan eleget tesznek majd csütörtökön este a Beszláni Anyák felhívásának, és gyertyát helyeznek az ablakba. 

A beszláni iskolában elkövetett terrorakciót Samil Baszajev, a csecsen szeparatisták egyik vezetője vállalta magára, aki számos más terrorakciót is „jegyzett”, egy ideig Csecsenföld kormányfője is volt, és már a beszláni akció idején jól együttműködött a kaukázusi iszlám szélsőségesekkel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »