Cameron a társadalom átfogó reformját hirdeti

Gyökeres reformot vetít előre David Cameron brit minszterelnök, aki augusztus 15-én egy Oxford közeli ifjúsági otthonban vázolta fel a „szociális talpraállás” programját, amely, a londoni zavargások kezelési tervéhez hasonlóan, erőteljesen a „kemény kéz” politikájának jegyeit viseli magán. A miniszterelnök terveiben a társadalom minden szegmensére kiterjedő intézkedések szerepelnek, a rendőrség reformjától a család- és iskolapolitikán át egészen egy közmunkaprogramig. Cameron tervei erőteljes kritikát kaptak az ellenzék és a szakértők részéről egyaránt.

Társadalomkritika miniszterelnök módra

Beszédét David Cameron az előző hét zavargásainak kiértékelésével indította, kifejtve véleményét, miszerint a zavargások fő okát nem faji szempontokban, nem a kormányzati intézkedésekben, és nem a szegénységben kell keresni: a brit miniszterelnök szerint a probléma az emberek gondolkodásában van.

Természetesen hozzáállás és erkölcs kapcsán kiemelte, a politikusok sem különbek a többi embernél. De szerinte a politika túlzottan sokáig zárkózott el jó és rossz megkülönböztetésétől, ezzel hozzájárulva a jelenlegi szociális problémák kialakulásához.

Cameron kijelentette, az előző hét eseményeivel „több évtizede érlelődő társadalmi problémák robbantak az arcunkba”. Emellett egyfajta ébresztőnek tekinthetőek az illetékesek számára, hogy ezek a problémák léteznek, és nem lehet tovább kezeletlenül hagyni őket.

Állítása szerint a kormányzat nem tud olyan törvényt hozni, amely megváltoztatja az emberek gondolkodását, de tévedés azt hinni, hogy az állam egy kívülálló szerepét tölti be a társadalomban.

Mit ígér Cameron?

A közbiztonság reformja

Legelső programpontjában tovább folytatja a korábban meghirdetett „keménykezű” politizálást. Erősebb rendőri jelenlétet ígér a korábbi, a rendőrségi költségvetésből tervezett elvonások megvalósítása mellett. Ezt úgy kívánná megvalósítani, hogy visszaszorítja a rendőri rendszert átszövő bürokráciát, ezáltal a hatóság emberei több időt tudnak az utcákon tölteni, és kevesebbet az íróasztal mögött.

Másrészt kibővítené a rendőrség eszköztárát. Kiemelte, a kormányzat már eddig is jóváhagyását adta az olyan intézkedésekhez, mint a feloszlatási rendelkezés, erősítik továbbá a rendőrség kijárási tilalommal kapcsolatos hatáskörét, a rendőrök a zavargások résztvevőiről eltávolíthatják a maszkokat azonosítás céljából. Emellett a jogalkotással lehetővé kívánják tenni, hogy megfosszák a jogsértőket a tulajdonuktól és juttatásaiktól.

Cameron harcot hirdetett az utcai bandák ellen, jóllehet beszédében nem fejtette ki részletesebben, hogyan is kívánja ezt megvalósítani.

Cikkünk nem ért véget, kattintson!

Család és nevelés

A miniszterelnök kiemelte, hogy a közbiztonság reformja nem oldja meg a mélyebbre nyúló társadalmi problémákat, s így a szociális rendszer is átfogó reformra szorul. Ezen belül elsőként a családot és a nevelést vette vizsgálat alá.

Szerinte a zavargók családi körülményei nagy szerepet játszottak abban, hogy ezek a fiatalok részt vettek a rendbontásokban, főként az egyszülős családokat jelölte meg a probléma forrásaként.

A korábban a Munkáspárt által megindított családintervenciós rendszer újbóli felkarolását javasolja, s az ezen törekvéseket akadályozó bürokrácia felszámolását. Ez alapján a kormányzat nagyobb mértékben avatkozna be az egyszerre számos és komplex problémával küzdő családok életébe.

Ennek kapcsán egy eléggé ambiciózus ígéretet tesz, miszerint 120 ezer problémás családnak segítenek a társadalomba való visszakerülésben, ennek a parlamenti ciklusnak a végéig.

Emellett az ezt követően hozandó törvényeket a családokat érintő hatásuk szempontjából is megvizsgáltatná, és amennyiben azok károsak a családok létrejötte és fennmaradása szempontjából, úgy nem vezetnék be őket.



Oktatás

 Cameron az iskolarendszer és az oktatás reformjával folytatva egy olyan oktatási rendszert vázolt fel, amely megerősíti az emberekben a felfogást, miszerint: „ha rosszat teszel, meg leszel büntetve… ám ha keményen dolgozol és tartod magad a szabályokhoz, érvényesülhetsz.”

Kiemelte, ez néhány brit iskolában már működik, itt magas elvárásokat támasztanak a gyermekekkel szemben, és nem fogadnak el kifogásokat a gyengébb teljesítményt illetően.

Ennek kapcsán egy újabb ígérete szerint felzárkóztatnák a 200 leggyengébb általános- és középiskolát.

A jóléti rendszer és a munkaerőpiac

A terv kiemelkedő részének tartja a brit miniszterelnök a jóléti rendszer átalakítását.

Éveken át egy olyan rendszerünk volt, amely a legrosszabbat hozta ki az emberekből: lustaságra buzdított, kifogásként szolgált a nem megfelelő viselkedésre, rombolta az önfegyelmet, eltántorította az embereket a kemény munkától…… összességében folyamatában megszüntette az emberek felelősségtudatát.

Ennek megváltoztatása céljából a miniszterelnök szigorítana a feltételeken, amelyek alapján valaki segélyhez jut, amíg a munkaerőpiacon kívül van, illetve felgyorsítaná azon erőfeszítéseket, amelyek a munkaképes lakosságot minél hamarabb munkához juttatnák.

Ennek részeként segítenék a fiatal lakosság elhelyezkedését, illetve saját vállalkozás indítását.

Nemzeti Polgári Szolgálat

A brit miniszterelnök a szociális problémákra emellett a Nemzeti Polgári Szolgálat (National Citizen Service) felállítását javasolta. Ez egy civil, nem katonai jellegű szolgálat, amelynek lényege, hogy különböző társadalmi hátterekből származó 16 éves fiatalokat hoz össze közösségi munkára.

A saját közösségeikben dolgoznak, legyen szó gyerekek futballedzéséről, idősek kórházi ápolásáról, vagy kerékpárjavító szolgáltatásról a közösség számára.Megmutatja a fiataloknak, hogy jót tenni jó, és a valódi izgalom a dolgok felépítésében, nem pedig lerombolásában van.Csapatmunka, fegyelem, kötelesség, tisztelettudás: elavult kifejezéseknek tűnhetnek, de a megoldás részei az elidegenedett, dühös fiatalok nagyon is modern problémájára.

Ezen a nyáron 11 ezer fiatal vett részt ebben a programban, de David Cameron tervei szerint ezt a szolgálatot minden 16 éves fiatal számára kötelezővé kellene tenni, a felnőtté válás részeként.

Cikkünk nem ért véget, kattintson!

Kritika

Számos kritika érte Cameron tervezetét mind a munkáspárti ellenzék, mind a szakmai közösség részéről. Az egyik gyakran támadott pont a miniszterelnök egyik ígérete, miszerint 120 ezer problémás családot segítenek vissza a társadalomba.

Sok brit elemzőt emlékeztet ez az ígéret az előző miniszterelnök, Gordon Brown 2008-as hasonló tervére, akkor 110 ezer problémás családról volt szó. A családintervenciós programról készült legfrissebb hivatalos adatok (2010) szerint azonban csak 7300 család vett részt a programban annak 2006-os indulása óta. Jelen év adatai jövő hónapban várhatóak, ám a Guardian elemzője, Alan Travis szerint nem valószínű, hogy sokkal magasabb értékekre számíthatnánk.

Ezt 120 ezerre növelni négy éven belül több, mint ambiciózus törekvés. Cameron a bürokráciát okolta az eddigi kudarcokért, ám számos helyi önkormányzat számára a családintervenció, Alan Travis kifejezését idézve, egy „Rolls-Royce-kategóriás” megoldás, amelyet nem engedhetnek meg maguknak a megszorítások közepette.

Trevor Moores, a westminsteri önkormányzat gyermekügyi szolgálatának volt vezetője a Guardiannak nyilatkozva szintén bírálta a családintervenció újjáélesztésének tervét. Az angol gondolat lényege, hogy munkához juttassák a bajban lévő családokat. Moores szerint, aki több, mint 35 évet töltött el a szociális és ifjúsági szolgálatnál, azonban a probléma ennél sokrétűbb: „Gyermekvédelmi ügyek, alkohol- és drogfüggő szülők, elmeorvosi problémák. Nagyon kevés olyan családdal találkoztam a munkám során, akik alkalmasak lettek volna a munkára”, vagy „akár a legegyszerűbb szülői feladatok ellátására.”

A koalíciós kormányzat volt tanácsadója, Dame Clare Tickell a várható költségek miatt fejezte ki aggodalmát, kritikájával a brit Munkáspárt is egyetértett. Matt Cavanagh szerint – aki egyike  volt azoknak, akik a Brown-kormány idején kidolgozták a családintervenció tervét –  a miniszterelnök elképzelése 100 millió fontjába kerülne évente az államnak.

A Gyermekszegénységi Akciócsoport, egy brit gyermekvédelmi szervezet figyelmeztetett, a kormánynak át kellene gondolnia a családok számára káros intézkedéseket. Szerintük a családi pótléktól való megfosztás, a családi adókedvezmények és a gyermekgondozási támogatás csökkentése mind káros a családok számára, és gyengíti a társadalmat.

A legerősebb kritika David Cameron tervével kapcsolatban azonban az ellenzék vezetőjétől, Ed Millibandtől érkezett.

A munkáspárti vezető egyetértett a családintervenciós programmal, és alátámasztotta, valóban „nagy problémákat láthatunk a szülői felelősség területén.”

Ám óvott az idejétmúlt sztereotípiák és előítéletek alkalmazásától.

Vannak emberek, akik azt mondják, a felbomló családok a magyarázat, ám vannak egyedülálló szülők, akik kiváló, és együtt élő szülők, akik borzalmas munkát végeznek.Vannak, akik az alsóbb rétegek gondatlanságát okolják, de vannak gazdag családok, akik képtelenek fegyelmezni a gyermekeiket, és szegényebb családok, akik viszont igen.

„Nemzeti párbeszédre” szólított fel a zavargások okai kapcsán, és figyelmeztetett, kerülendőek a most tapasztalhatóhoz hasonló „kapkodó intézkedések”.

Gömöri Roland

Friss hírek