Második függetlenségi mozgalmat hirdettek Indiában

Hetvenes éveiben járó, éhségsztrájkoló aktivista vonta magára az indiai közvélemény figyelmét. A korrupció ellen békésen tüntető Anna Hazare ezernél több támogatót tudhat magáénak és a miniszterelnök is kénytelen róla beszélni a parlamentben. Elkezdődött India második függetlenségi mozgalma.

Nem hajlandó elhagyni az újdelhi börtönt a kedden letartóztatott Anna Hazare, aki néhány napja meghirdette India második függetlenségi mozgalmát, ezúttal a korrupció ellen. A 74 éves befolyásos aktivista határozatlan idejű éhségsztrájkot kezdett, de 1300 támogatójával együtt letartóztatták. Később mindannyiukat szabadon engedték volna bizonyos feltételek mellett, de Hazare ezek közül többet visszautasított, például azt, hogy nem fog három napnál tovább éhségsztrájkolni és csak 5000 követője tarthat vele.

Hazare és követői a legújabb korrupció-ellenes törvény megkérdőjelezhető hatékonysága miatt emelték fel szavukat. A helyzet komolyságára jellemző, hogy tegnap elnapolták a parlament ülését is, csütörtök reggel pedig Manmohan Szingh miniszterelnök Hazare letartóztatásáról beszélt a Lok Szabhában. Elmondta, hogy a rendőrségnek nem volt más választása, mint fellépni a tüntetők ellen és miközben a kormány elismeri a békés demonstráció jogát, a jogot és biztonságot is garantálniuk kell. India belügyminisztere, Palaniappan Csidambaram úgy nyilatkozott, a letartóztatásokra azért volt szükség, mert a demonstrálók nem tartották be a tüntetésre vonatkozó szabályokat. 

Hazare és támogatói szerint az új törvény nem tartalmaz elegendő biztosítékot a korrupció teljes felszámolására. Áprilisban már egyszer éhségsztrájkba kezdett, akkor olyannyira nagy figyelmet kapott, hogy részt vehetett a korrupció elleni törvényjavaslat kidolgozásában. Hetekig tartó egyeztetés után a törvényhozás elé került az indítvány, amelyet azonban túl gyengének ítél Hazare, ezért újra éhségsztrájkkal érvényesítené követelését. Elmondása szerint a korrupció-ellenes ombudsman nyomozási hatáskörének ki kell terjednie minden köztisztviselőre, köztük a bírókra és a miniszterelnökre is.

Szingh kormányzatának ez előző hónapokban komoly presztízsveszteségeket kellett elszenvednie az újra és újra kirobbanó korrupciós botrányok miatt. A 2010-es Nemzetközösségi Játékok szervezői, az indiai telekommunikációs üzletláncok és több miniszteri tárca, köztük például az olajügyért felelős minisztérium is érintett volt. Az immáron több mint 39 milliárd dollárra rúgó korrupciós ügyek odáig vezettek, hogy a kormány júliusban új törvény életbe lépésére tett ígéretet, melynek középpontjában éppen a korrupció-ellenes ombudsman hatáskörbővítésének kérdése áll. Ugyanakkor a kormányzat a kezdetektől elutasította a miniszterelnök és a bírók kivizsgálhatóságát is.

Andriasik Szilvia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »