Kihúzzák a táblatörvény méregfogát

Magyar nyelvű településneveket tartalmazó új kormányrendelet készül Rudolf Chmel, szlovák miniszterelnök-helyettes vezetésével. A munkacsoport által készített új lista tartalmazni fogja Párkány, Gúta, Ógyalla és tucatnyi más, szlovák történelmi személyiségről elnevezett hazai magyar település nevét is

Ezeket a neveket az úgynevezett „táblatörvény” miatt mostanáig nem használták hivatalosan.

„A munkacsoport munkájában történészek, nyelvészek, a kormány kisebbségi bizottságának tagjai valamint a kormányhivatal nemzeti kisebbségi főosztályának munkatársai vesznek részt” – közölte Juhász László, a kormányhivatal Nemzeti Kisebbségi Főosztályának vezetője a Bummal.

A hivatal közlése szerint a szlovákiai magyar helységnevek listájának összeállításán a munkacsoporton belül B. Kovács István, Orosz Örs, Öllös László, Simon Attila, Szabómihály Gizella és Végh László dolgozik. A testületet Bukovszky László történész, a kisebbségek jogállását felügyelő kormányhivatali osztály igazgatója vezeti.

A nemzetiségi főosztály az elmúlt hetekben levélben fordult valamennyi, kisebbségek által is lakott település polgármesteréhez a kisebbségi nyelvhasználat betartása tárgyában. „Többek között valós képet akartuk kapni az érintett települések kisebbségi – magyar, ruszin, ukrán, roma és német – nyelven való megjelöléséről is, illetve hogy az adott településen élő kisebbségiek körében mely változat van érvényben és leggyakoribb használatban” – közölte Bukovszky László. Hozzátette, eddig a megszólított 655 település több mint 80%-tól kapták vissza a kitöltött kérdőíveket.

Szabómihály Gizella örül, hogy végre sor kerül egyes szlovákiai magyar települések nevének kodifikációjára. „Az 1994-es táblatörvény mellékletében szereplő településnév-jegyzék pontatlan, sőt hibás volt, és kérdéses a jegyzékekben szereplő névformák társadalmi elfogadottsága a magyar kisebbségen belül” – magyarázta a nyelvész, aki helyesnek tartja a kormányhivatal lépését, hogy az egyes helyi önkormányzatokat is bevonják a kisebbségi nyelvű település-megjelölés kodifikációjának folyamatába.

A táblatörvény diszkriminatív rendelkezéseinek eltörlésére a közelmúltban elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvény ad lehetőséget. A kormányrendelet gerincét képező, kisebbségi nyelvű településneveket tartalmazó új lista első változatát a munkacsoport tagjai augusztus 22-ig készítik el. A kormányhivatal szeptember folyamán felveszi a kapcsolatot a szlovákiai és a magyarországi földrajzinév-bizottságokkal, hogy formális jóváhagyást illetve ajánlást kérjen tőlük az új helységnévlistához.

bumm.sk

Friss hírek