Kilenc év után rács mögött a bali merénylő

Pakisztán kiadta Indonéziának a 2002-es bali robbantás egyik kitervelőjét. Umar Patek volt az egyetlen, aki a merénylet fő gyanúsítottjai közül még életben van és nem ült rács mögött.

Pakisztán kiadta Indonéziának Umar Pateket, aki a feltételezések szerint 2002-ben Balin végrehajtott, 202 halálos áldozatot követelő robbantás egyik fő kitervelője és végrehajtója volt. Az indonéz terrorelhárítók egyike megerősítette, hogy a hatóságok a repülőtérről a legnagyobb őrizet és biztonsági intézkedések közepette szállították a Dzsemáa Iszlaija terrorszervezet tagját Kelapa Duába, Nyugat-Jáva egyik városába, ahol azonnal a fogdába vitték. Az ügy komolyságára és érzékenységére való tekintettel azonban nem adtak ki több információt elhelyezésének körülményeiről. Egyelőre még a tárgyalás kezdetének időpontját sem jelentették be hivatalosan.


A robbantások után egymillió dollár összértékű nyomravezetői díj kitűzésével igyekeztek Patek nyomára bukkanni, de csak idén januárban sikerült letartóztatni a terroristát abbottabadi rejtekhelyén. Patek az egyetlen olyan kiemelt gyanúsított volt, aki nem halt meg a robbantásokban és nem tartóztatták le korábban. Az indonéz terrorelhárítás feje, Anszdzsad Mbai nyilatkozatában úgy fogalmazott, nem lepte meg, hogy Pateket éppen Oszama bin Laden tartózkodási helyének tőszomszédságában találták meg. Az indonéz hatóságok számára ugyanakkor még nagyobb jelentőséggel bír, hogy a 41 éves elkövető vallomásában elismerte: ő áll nem csak a 2002-ben történt robbantások mögött, hanem az azt megelőző, 2000 karácsonyán történt merénylet végrehajtója is ő volt.    Habár az indonéz hatóságokat szinte sokkolta a 2000-ben végrehajtott terrortámadás, melyben 19 misére igyekvő lelte halálát, a terrorelhárító intézkedéseknek a 2002-es merénylet adott komoly lökést. Utóbbi esetében különösen nagy gondot okozott, hogy a 202 halálos áldozatból 88 külföldi, elsősorban ausztrál állampolgár volt. Patek elfogása azért is értékes, mert szoros kapcsolatot ápol Fülöp-szigeteki terrorista csoportokkal és az al-Kaida képviselőivel is. Ugyanakkor komoly fejtörést okozhat az immáron „Dél-Ázsia leghírhedtebb terroristájaként” elhíresült merénylő elítélése. Ez főleg abból fakad, hogy a terrorcselekmények büntetéséről szóló törvényt csak a robbanások után léptették életbe az országban, így a büntetőtörvények visszamenőleges hatályának tilalma miatt maga a terrorcselekmény nem szolgáltathatja a vád alapját. Ugyanakkor, már 1999-ben is hatályos volt a robbanóanyagok birtoklásának tilalma, amiért a jogszabályok szerint szintén lehet akár életfogytiglani börtönbüntetést is kapni.

Andriasik Szilvia

Friss hírek