Az elnökség meggyorsítja az öregedést?

Öregedéssel foglalkozó kutatók vitáznak arról, hogy vajon mennyire rombolják a szervezetetet a hivatalban eltöltött évek.

Tény, ha valaki egy ország vezető pozícióját birtokolja – főleg ha az Egyesült Államokról van szó – az kivételezett helyzetbe kerül. Arról már az érintettek tudnának többet mondani, hogy áldásként vagy inkább átokként élték-e meg hivatali idejüket, és, hogy vajon megérte-e. Még akkor is ha már az egészségük forog kockán?

Dr. Michael Roizen a Cleveland Clinic vezető öregedés kutatója állítja, hogy az amerikai elnökök hivatali idejük alatt kétszer olyan gyorsan öregednek. Obama „valódi” életkorát ugyan nem tudja megállapítani – mert ahhoz több orvosi információra lenne szüksége – de egészen Rooseveltig visszavezető kutatását bizonyítékként kezeli. Tény és való, hogy lehet különbségeket észlelni. A legszembetűnőbb talán Bill Clinton példája, aki elnöksége alatt egy életerős, fitt elnök képét mutatta. A mostanában készült fotókon pedig már egy öregember látható. Ez olyan sokkoló változás, amit nyolc év nem indokol. Roizen említi még George W. Busht is, akin szeptember 11. után kezdett el igazán fogni az idő. A kutató természetesen a jelenlegi – éppen 50 éves- elnök leépülésének első jeleit is látni véli. A megkétszereződött öregedés fő okozója a mértéktelenül nagy stressz, amit az elnökök nem tudnak kibeszélni magukból, így az felemészti őket. Roizen szerint a barátokkal való őszinte beszélgetés oldja fel legjobban a feszültséget, ám általában a vezetők mellől egy idő után leszakadnak az egykori cimborák.

Roizen álláspontjával teljes szembe helyezkedik Eileen Crimmins gerontológia professzor. Véleménye szerint semmi sem bizonyíta, hogy az USA elnökeként valakinek az egészségügyi leépülése is meggyorsulna. Az érintetteket máshol kell keresni. A szegényebb, létbizonytalanságban élő emberek sokkal inkább ki vannak téve az idő pusztító erejének, mivel ingadozó helyzetük állandó aggodalomba sodorja őket. Arról nem is beszélve, hogy ez a réteg anyagi helyzete miatt, egészségére sem tud annyi figyelmet fordítani. Crimmins még hozzátette, hogy az elnökök általában jó körülmények között nőttek fel, jó iskolákba jártak. Általában elmondható, hogy egészséges életet folytattak beiktatásuk előtt. Arra is felhívja a figyelmet, hogy Ronald Reagan 93 évet élt. Igaz élete utólsó szakaszában az Altzheimer kór már teljesen felemésztette. Jimmy Carter pedig még 86. születésnapját is ünnepelhette.

A két vélemény között foglal állást Dr. Michael Irwin pszichoneuroimmunológia kutató és Elizabeth Blackburn molekuláris biológus. „Kétségtelen, hogy a különösen magas stressz meggyorsítja az öregedés folyamatát. Ez kétségbevonhatatlan”- mondja Irwin. Álláspontjuk abban tér el Roizenétől, hogy ők minden olyan egyént, aki megterhelő életmódót folytat a veszélyzónába sorolnak, és nem csupán az elnököket. A stressz egyik legkomolyabb hatása, hogy csökkenti a szervezet ellenállóképességét, és így későbbi súlyos betegségek serkentője lehet. Az agy leépülése, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulása csak néhány példa.

Laikusként nehéz megállapítani, hogy az elnökök extra veszélynek vannak-e kitéve. Mindenestre mindekinek magának kell észrevenni a figyelmeztető jeleket. Dr. Irwin útravaló bátorítása, hogy az öregedés bizonyos mértékig visszafordítható, ha megfelelő életvitelre szánjuk rá magunkat.

Soós Bea

Friss hírek