Ausztrália mégsem küldheti el a menekülteket

Leállíttatta az illegálisan érkező menekültek Malajziába deportálását az ausztrál Legfelsőbb Bíróság. A júliusban elfogadott megállapodás szerint Ausztrália 800 ügye elbírálására váró menekültet küldhet Malajziába, ahonnan cserébe 4800 menedékjoggal rendelkező mianmarit fogadnak be. A menedékkérők első csoportját hétfő délelőtt utaztatták volna Kuala Lumpurba, de az őket képviselő ügyvédek keresete miatt a bíróság ideiglenesen megtiltotta az átszállításokat – tudósított a BBC.

A „maláj megoldás” az egyre népszerűtlenebb munkáspárti kormány legújabb terve volt az ország határainak védelmére, az embercsempészet visszaszorítására és az ausztrál területeken lévő menekülttáborok tehermentesítésére. Megvalósulása azonban a tiltó intézkedés miatt kétségessé vált, a bírósági tárgyalás augusztus második felében kezdődik, és amíg nem születik döntés, egy menekültet sem szállíthatnak át Malajziába. A menedékkérők képviselői arra kérték a bíróságot, hogy vizsgálja ki a kormány jogosultságát a deportálásokra.

Az egyezmény, melynek elfogadását hosszú parlamenti vita előzte meg, és korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is kritizálta, főként emberi jogi szempontból vitatott. Malajzia nem tagja az ENSZ Menekültügyi Egyezményének, így a fogva tartottak körülményei nehezen ellenőrizhetőek, ráadásul az Amnesty International korábban számos esetben számolt be a malajziai táborokban történő jogsértésekről: Kuala Lumpurban nem ritka, hogy bántalmazzák, kizsákmányolják vagy szexuálisan zaklatják a menekülteket. „Ez az egyezmény nem az embercsempészeket sújtja, hanem a gyerekeket” – nyilatkozta az emberi jogvédő szervezet szóvivője, Graham Thom, arra utalva, hogy a felnőtt kísérő nélkül érkező kiskorúak sem képzenek kivételt a Kuala Lumpurba való áthelyezések alól.

Az ausztrál kormány a menekültek első csoportjának hétfőre tervezett átszállítását elrettentő példaként is felhasználta volna: azt tervezték, hogy filmre veszik az illegális bevándorlók érkezését az ausztráliai Karácsony-szigetre, majd végig követik repülőútjukat a maláj menekülttáborig. Az elkészült videó a kormány embercsempészettel foglalkozó Youtube csatornáján jelent volna meg, hogy eltántorítsa a bevándorlást tervezőket egy életveszélyes hajóút vállalásától.

Koczkás Sára

Friss hírek