Az iszlám és Európa között közvetítene Kazahsztán

Erzsan Kazihanov, Kazahsztán külügyminisztere: „Kazahsztán hozzáállását tekintve a globális tendenciákhoz, nem tudom kikerülni a Nyugatnak az iszlámhoz való viszonyáról szóló kérdést. A nyugati társadalom véleménye megfertőződött az iszlám nyugatellenességének és az innovációktól való elhatárolódásának mítoszával. Ma az iszlám Közösség több mint 2 milliárd embert foglal magába, akik az emberiség negyedét teszik ki és a világ nyersanyagának a 70%-át.” Ugyanakkor a muzulmán országok csak a globális GDP 7,5 százalékával, valamint a világkereskedelem 11 százalékával rendelkeznek.

Kazahsztán szerint az iszlám gyökeres modernizációra szorul, először is a technológiában, a tudományban és a gazdaságban. Élesen fennáll a muzulmán társadalmak adaptációjának kérdése a modern világhoz. Itt szó van az emberi jogok és a szabadság felügyeléséről, az egyenjogúságról, a toleranciáról, és a többi érzékeny témáról. Kazahsztán példája, mint muzulmán ország európai gondolkodással, ellentmond a sztereotípiáknak. Ez volt a fő gondolata Nurszultan Nazarbajev elnök üzenetének, amely a nemrég Asztanában tartott Iszlám Együttműködési Szervezet tagországai külügyminiszteri tanácsának 38. találkozóján.

Kazahsztán, mint ennek a hatalmas szövetségnek leendő elnöke, kész megtölteni e szervezetet konkrét intézkedésekkel. Az elnök javaslatára megváltozott a szervezet neve – Iszlám Együttműködési Szervezetre. Asztana törekszik távol tartani az iszlám világ konfrontációját és megbontottságát, igyekszik megmutatni a világnak, hogy az iszlám és az extrémizmus összeférhetetlen, és hogy az iszlám világ elmaradottságának okai gazdasági és szociális eredetűek. Kazahsztán kész összpontosítani a vallásközi, a kulturális és etnikai párbeszédek ösztönzésére, mint a terrorizmushoz, extrémizmushoz, rasszizmushoz vezető utak akadályaira.

Európa nagy tapasztalattal rendelkezik az iszlám világgal való együttműködésben. Több százezer muzulmán lelt itt második otthonára és vált teljes jogú tagjává a társadalomnak. Asztana kész az európai országokkal való konstruktív együttműködésre, és nem csak az állami szervezetekkel, hanem a civil társadalmat is bevonná az iszlámfóbia elleni harcba.  

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »