Alakul a választási lista Guatemalában

Miközben a legfelsőbb bíróság elutasította a guatemalai elnök volt feleségének, Sandra Torresnek a beadványát – vagyis nem indulhat a kormányzó UNE (Remény Nemzeti Egysége) színeiben a szeptember 11-én esedékes választásokon –, a Nobel-békedíjjal kitüntetett Rigoberta Menchú Tum immár hivatalosan is a Frente Amplio (Széles Front) jelöltje.

Menchút – aki egyébként nem először méretteti meg magát –  azért tüntették ki Nobel-békedíjjal, mert nemzetközi kampányt indított, követelve, hogy vonják felelősségre az 1980-ban a guatemalai spanyol nagykövetségen elkövetett gyilkosságok – 39, többségükben indián származású személy menekült a nagykövetségre a diktatúra fenyegetései elől, köztük volt az édesapja is -, valamint a 36 éven át tartó, közel 200 ezer ember halálát okozó polgárháború felelőseit.

Torres azonban, miután kimerítette a jogi lehetőségeket, már biztosan nem jelöltetheti magát, a bírák ugyanis szinte kivétel nélkül úgy vélekedtek, hogy „megállapítható, hogy a választások miatt vált el férjétől”, hiszen „függetlenül attól, hogy elváltak, kapcsolatuk ugyanolyan szoros maradt”.

Duzs Éva

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »