Alakul a választási lista Guatemalában

Miközben a legfelsőbb bíróság elutasította a guatemalai elnök volt feleségének, Sandra Torresnek a beadványát – vagyis nem indulhat a kormányzó UNE (Remény Nemzeti Egysége) színeiben a szeptember 11-én esedékes választásokon –, a Nobel-békedíjjal kitüntetett Rigoberta Menchú Tum immár hivatalosan is a Frente Amplio (Széles Front) jelöltje.

Menchút – aki egyébként nem először méretteti meg magát –  azért tüntették ki Nobel-békedíjjal, mert nemzetközi kampányt indított, követelve, hogy vonják felelősségre az 1980-ban a guatemalai spanyol nagykövetségen elkövetett gyilkosságok – 39, többségükben indián származású személy menekült a nagykövetségre a diktatúra fenyegetései elől, köztük volt az édesapja is -, valamint a 36 éven át tartó, közel 200 ezer ember halálát okozó polgárháború felelőseit.

Torres azonban, miután kimerítette a jogi lehetőségeket, már biztosan nem jelöltetheti magát, a bírák ugyanis szinte kivétel nélkül úgy vélekedtek, hogy „megállapítható, hogy a választások miatt vált el férjétől”, hiszen „függetlenül attól, hogy elváltak, kapcsolatuk ugyanolyan szoros maradt”.

Duzs Éva

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »