Peru: beiktatták Ollanta Humalát

Beiktatták Ollanta Humalát, így Perunak új elnöke van. Szakítva a hagyományokkal, a leköszönő elnök, Alan García nem vett részt a ceremónián. Már korábban jelezte, hogy nem kíván egy az 1990-eshez hasonló közjáték részese lenni.  Akkor ugyanis –szintén elhagyva az elnökséget- kifütyülték Alberto Fujimori beavatása során.

Az egykor keményvonalas nemzeti érzelmű exmilitarista Humala, elmondása szerint, jelenleg a mérsékelt baloldalon helyezi el magát, utalva a volt brazil elnök, Lula modelljére mint követendő példára. Első elnöki beszédében ígéretet tett a szegénység és társadalmi kirekesztés felszámolására, a meglévő gazdasági és kereskedelmi politika tiszteletben tartására, illetve minimál-nyugdíj bevezetésére a 65 éven felüliek számára

A júniusi második fordulóban a jobboldali Keiko Fujimorit legyőző Humala egy a húsz évvel ezelőttinél jobb gazdasági helyzetben lévő Peru élén kezdi meg munkáját, azonban az országnak számos kihívással kell szembenéznie.

Szeghalmi Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »