Peru: beiktatták Ollanta Humalát

Beiktatták Ollanta Humalát, így Perunak új elnöke van. Szakítva a hagyományokkal, a leköszönő elnök, Alan García nem vett részt a ceremónián. Már korábban jelezte, hogy nem kíván egy az 1990-eshez hasonló közjáték részese lenni.  Akkor ugyanis –szintén elhagyva az elnökséget- kifütyülték Alberto Fujimori beavatása során.

Az egykor keményvonalas nemzeti érzelmű exmilitarista Humala, elmondása szerint, jelenleg a mérsékelt baloldalon helyezi el magát, utalva a volt brazil elnök, Lula modelljére mint követendő példára. Első elnöki beszédében ígéretet tett a szegénység és társadalmi kirekesztés felszámolására, a meglévő gazdasági és kereskedelmi politika tiszteletben tartására, illetve minimál-nyugdíj bevezetésére a 65 éven felüliek számára

A júniusi második fordulóban a jobboldali Keiko Fujimorit legyőző Humala egy a húsz évvel ezelőttinél jobb gazdasági helyzetben lévő Peru élén kezdi meg munkáját, azonban az országnak számos kihívással kell szembenéznie.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »