Tágul a szakadék a fehérek és a kisebbségek közt


A Pew Research Center és a  U.S Census Bureau felmérése szerint a fehér háztartások medián nettó értéke 20-szorosa a fekete háztartásokénak, és 18-szor nagyobb, mint a hispanóké. A felméréseket 25 éve készítik el rendszeresen. Az akkori időkhöz képest a fehéreket és a kisebbségeket elválasztó szakadék mára a duplájára nőt. A szegények száma 15 év óta a legmagasabb. Ez leginkább az ingatlanpiaci válságnak és a nyomában kialakuló pénzügyi és gazdasági válságnak köszönhető, mert a 2006 és 2009 közötti időszakot leginkább a kisebbségek sínylették meg. Ebben az időszakban az inflációhoz indexált medián vagyon a kétharmadával csökkent a hispanók körében, 53 százalékkal a feketéknél és 16 százalékkal a fehéreknél.

A vagyon – az olyan eszközök összes értéke, mint az otthon, autó, értékpapírok, banki és nyugdíjszámlák mínusz az adósság – a jövedelem mellett a gazdasági jólét legfontosabb mutatója. A jövedelem és a vagyon között a fő különbség, hogy a vagyon átadható. A hispanókat érintette leginkább az ingatlanok értékcsökkenése, mert többnyire azokban az államokban élnek – Arizona, Kalifornia, Florida és Nevada – ahol a legdrámaibb volt a ingatlanpiaci csőd. Másrészről, szorongatott helyzetben inkább a feketék és a hispanók voltak kénytelenek eladni az értékpapírjaikat, vagy felmondani a nyugdíjalapjukat. Így viszont kevésbé érzik a pénzügypiacok helyrebillenését.

Dévai Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »