Szakad az ellenzék Jemenben

Kettészakadt az ellenzék Jemenben, miután fiatal tüntetők megalapították saját átmeneti tanácsukat. A legnagyobb ellenzéki koalíció erősen kritizálta a lépést, és válaszul kedden kijelentették: létre fogják hozni a Forradalmi Erők Nemzeti Tanácsát.

A tanácsot felállító fiatalok szerint a 17 tagú testület megalakítására azért volt szükség, hogy átvegyék az ország ügyeinek irányítását, amire úgy vélik, képesek. Pozitív fogadtatás helyett azonban hangos kritika érte őket. A másik nagy ellenzéki csoportosulás, a JMP (Joint Meeting Parties) szerint ezzel szétzilálják az egységes demonstrációkat, hiszen nem konzultáltak az összes város ellenzéki csoportjaival, ami töréshez vezet az ellenzékben, létrehozván ezzel két egymással szembenálló csoportosulást. Abdulrahman Bafadel, a JMP vezetője az al-Jazeerának adott interjújában azt mondta, a fiatalok elkéstek ezzel a lépéssel, hiszen már sokkal korábban meg kellett volna alakítaniuk a tanácsot. Hozzátette, nem elég, amit eddig tettek. Értékelik a törekvésüket, de a tanácsot újjá kellene alakítani úgy, hogy Jemen teljes lakossága képviselve legyen benne.

 

Mohamed as-Sabri, a JMP szóvivője bejelentette, hogy megalakítják a Forradalmi Erők Nemzeti Tanácsát, melynek tagjait két héten belül megválasztják. Hozzátette: „ez lesz a keret az összes politikai párt számára. A cél az, hogy megvalósítsuk a forradalom kitűzéseit, és megdöntsük a fennálló politikai rendszer maradványait.”

Ugyanakkor a JMP bejelentését sem fogadták kritika nélkül: a tüntetők egy része nem bízik meg bennük és gyanakvással tekintenek rájuk, hiszen egy időben a JMP Száleh kormányának is része volt. „Az ő tanácsuk semmi újat sem nyújt számunkra” – nyilatkozta a Reuters-nek egy aktivista Szanaában. A tüntetők azonban kezdenek kiábrándulni a forradalomból, hiszen a több hónapja tartó akcióknak egyelőre nincs kézzelfogható eredménye.

Szaúd-arábiai tartózkodása alatt az elnök hajlandónak mutatkozott párbeszédet kezdeményezni az ellenzékkel, ők azonban elutasították a közeledést. „Az ország gazdasági és biztonsági érdekeit figyelembe véve nincs idő tárgyalásokra, hanem azonnali döntést kell hozni: ha az elnök előbb átadja hatalmát, megkezdődhet a párbeszéd” – nyilatkozta korábban Mohamed Qahtan, az ellenzék szóvivője.

Az ország déli részén található Abyan tartományban a zavargások miatt már több város paramilitáris csoportok, egyes információk szerint az al-Kaida kezére került. A Reuters beszálomója szerint a nemzeti katonaság néhány törzsi sereggel kibővülve ostrom alá vette a tartomány fővárosát, Zinjibart, azonban azt nem sikerült visszaszerezni a fegyveres csoportoktól. Ez remek lehetőséget biztosított a vezetés számára, hogy összemossa a tüntetőket a terrorszervezettel. Az egyik kormányközeli lap, a SABA szerint ugyanis radikális ellenzéki vezetők összefogtak az al-Kaidával, aminek legjobb bizonyítéka a június eleji elnök elleni merénylet, ami a „mocskos terrorista játékuk” egyik eleme volt csak.

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »