Tilos a demonstrálás Szenegál fővárosában

Nem lehet legálisan politikai demonstrációt szervezni Szenegál fővárosában, Dakarban. A döntést Abdoulaye Wade, szenegáli államfő hozta, miután a múlt hónapban kormányépületeteket megrongálva tüntettek Dakarban alkotmánymódosítási javaslatai ellen.

Az akkori megmozdulások hatására az elnök lemondott tervéről, mely alapján az elnökválasztási győzelemhez szükséges szavazati arányt 50-ről 25 százalékra csökkentették volna, egyfordulóssá változtatva a voksolást. A javaslat a már 11 éve elnöki pozícióban lévő Wade esélyeit hivatott volna növelni a megosztott ellenzékkel szemben. 

A tüntetési tilalmat biztonsági okokra hivatkozva vezették be, ám a vezetés nyilvánvalóan attól tart, hogy lázadásokba, akár forradalomba torkollik az ország elégedetlensége.

Abdoulaye Wade a 2000-es demokratikus elnökválasztások óta tölti be jelenlegi posztját. Politikai befolyásának jövőbeli fenntartására még egy új, alelnöki tisztség létrehozásával is próbálkozott, melyet minden bizonnyal fiának, Karim Wade-nek szánt.

Györe Adrienn

Friss hírek