Malawiban is megmozdult valami

Ha lassan is, de terjeszkedik a forradalmi hangulat a szubszaharai Afrikában is. Ezúttal az eddig oly békés Malawi borult lángba, miután a hatalomellenes tüntetést a rendőrség vérbe fojtotta. Bingu wa Mutharika államfő sehogy sem fog ebből jól kijönni.

A rendőrség előzetes figyelmeztetése, egy tiltó bírósági végzés és a katonaság fokozott mozgósítása ellenére megtartották az ország vezetője, Bingu wa Mutharika elleni tiltakozó felvonulást Malawi több pontján. Az eredmény: felgyújtott kocsik, feldúlt kormánypárti irodák, kirabolt boltok és legalább tizennyolc halott. A nagy számban utcára vonuló, piros ruhákat viselő demonstrálók között feltűnően kevesen voltak ellenzéki politikusok: John Tembo, az ellenzék egyik vezetője például azért nem vett részt az akción, mert a jogerős bírósági határozatot személyesen adták át neki otthonában, így nem hivatkozhatott arra, hogy nem tudott arról – ellentétben a tömeggel, ami ezt a kiskaput ki is használta.

Az emberi jogi aktivisták vezette tüntetők – akiknek már facebook-oldaluk is van! – nem csak az államfő autoriter stílusa, hanem az állandósuló üzemanyaghiány, a növekvő munkanélküliség és az ijesztő méreteket öltő korrupció ellen is tiltakoztak. Reggel még békés mederben zajlott a tüntetés, ám a rendőrség végül nem bánt kesztyűs kézzel az autógumikat égető tüntetőkkel, az összecsapásokban legalább tizennyolcan életüket vesztették, további negyvenen pedig megsérültek, köztük hatan kritikus állapotban vannak. A résztvevők beszámolói dühösen jegyzik meg, hogy ha engedik őket felvonulni, mindez elkerülhető lett volna, hiszen a rendőrség közbelépéséig békésen, mosolyogva tüntettek. A demonstrálók egyébként nem csak a rendőrökkel, hanem felfegyverzett kormánypárti fiatalokkal is összecsaptak – szemtanúk szerint az ország gazdasági fővárosában, Blantyre-ben macsétákkal felszerelt bandák emeltek úttorlaszokat városszerte, hogy így akadályozzák meg a tiltakozó menetet.

Az egykori brit gyarmat eddig a kontinens egyik legstabilabb, legnyugodtabb afrikai állama volt, a kilencvenes évek elejei, Hastings Banda akkori elnök-diktátor megroppant hatalma elleni tiltakozások óta viszonylagos csönd honol Malawi háza táján. Ha az ország szerepel is néha a hírekben, az legtöbbször csak Madonna örökbefogadási akciói miatt van. Az általános szegénység és az elnök központosító politikája azonban haragot szült a lakosság széles köreiben, amit kétségkívül táplált a többi afrikai országban lezajló hasonló kezdeményezések visszhangja.

Mutharika a demonstráció szétverése után a rádióban sietett mindenkit meggyőzni arról, hogy meghallotta a tüntetők követeléseit, cserébe viszont nyugalomra intett mindenkit. Tárgyalásra szólította fel az elégedetlenkedő csoportokat, miközben burkoltan további erőszakkal fenyegette meg őket, jelezve, hogy az ő dolga „az alkotmány adta jogánál fogva a rend fenntartása.” Ennek megfelelően ki is vezényelte a hadsereget az utcákra, közben pedig letiltotta a facebook és a twitter oldalait.

A korábban a Világbanknál dolgozó közgazdászból átvedlett elnök 2004 óta vezeti Afrika egyik legfejletlenebb országát (2009-ben újraválasztották), a kezdeti nyugati hozsannák azonban idővel elhalkultak és morgolódássá váltottak át. Az ellenzéket ugyanis próbálja eltiporni, miközben 20 millió dolláros magánrepülőt szerez be magának, a melegeket pedig Ugandánál csak kicsit kevésbé szigorúan bünteti – a 14 év börtönre ítélt melegpár csak Ban Ki-mún ENSZ-főtitkár személyes közbenjárására kapott kegyelmet. Ja, és még a köztéri szellentést is be akarta tiltatni a kormányzata.

De ha legalább a gazdaság szuperálna! A szokatlan alakjánál fogva kevéssé életképes Malawi fejlődésének jelentős részét azonban a beáramló nagy mennyiségű segélyeknek köszönhette, amik a GDP-jének 40 százalékát tették ki. Ennek azonban véget vethet a volt gyarmattartó britekkel való diplomáciai vihar. Egy, a Wikileaks által kiszivárogtatott diplomáciai távirat „autoriternek” és „intoleránsnak” nevezte a malawi elnököt, amin az rendesen megsértődött; kiutasíttatta a brit nagykövetet Malawiból. Cserébe London is hasonló lépésre szánta el magát, ráadásul felfüggesztette a segélyei folyósítását, amik négy év alatt 550 millió dollárra rúgnak.

Tóth Miklós

Friss hírek