Megfenyegették a hondurasi elnököt az új adók miatt

Porfirio Lobo hondurasi elnök a hét elején bejelentette, halálosan megfenyegették, és bár elmondása szerint tudja, kik állnak a háttérben, egyelőre nem fedi fel kilétüket.

Az elnök úgy nyilatkozott, már tudja, kik akarnak végezni vele: „nem az alsóbb rétegekből valók…nem akarok neveket mondani, csak a tényeket közlöm”.

Június végén a parlament elfogadta azt a – 2016-ig érvényben lévő – törvényjavaslatot, amely szerint öt százalékos adót vetnek ki azokra a bankszámlákra, amelyeken ötezer dollárnál nagyobb összeg van; 21 százalékos adót kell fizetni a mobiltelefonok forgalmazásából származó bevételek után; 0,05 százalékos adót rónak ki a gyorséttermi ételekre; szintén öt százalékot a bányászati termékek exportjára, illetve egy százalékot a kaszinók működésére. A tervezet alapján az elkövetkező öt évben 400 millió dollárral több bevételhez  jut ezáltal az állam, és ezt az összeget az országban egyre gyakoribbá váló szervezett bűnözés és kábítószer-kereskedelem elleni harcra fordítanák.

Szigorúbb biztonsági intézkedések

A döntés a privát szférában azonnal elégedetlenséget váltott ki, azt alkotmányellenesnek tartják, és attól tartanak, hogy a bevételekből kampánycélokat finanszíroznak majd. Az elnök szerint ezért olyan, a társadalom jómódú rétegeihez tartozó üzletemberek fenyegették meg, akik „nem hajlandóak hozzájárulni a központi költségvetéshez”. Azért őket sarcolja most meg, mert „ a szegényektől már nincs mit elvenni”. Valószínűleg ugyanarról a csoportról van szó, akik a 2009-es, Manuel Zelaya ellen irányuló államcsínyben is részt vettek.

„Államcsíny történt”

A bejelentésre egyébként szimbolikus időpontban került sor: most 42 éve ért véget El Salvador és Honduras háborúja. A katonai ceremóniával kísért megemlékezést követő sajtótájékoztatón arra is ígéretet tett, hogy elődjével ellentétben nem tervez alkotmánymódosítást, és elnöki mandátumának letelte után távozik a hatalomból.

Lobo nyilatkozata azért is érdekes, mert július elején az ő felkérésére – az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) támogatásával – felállt Igazság és Megbékélés Bizottsága jelentést készített, amely elismeri, hogy 2009-ben valóban puccs történt, nem pedig alkotmányos utódlás, azonban azt is hozzáteszi, hogy részben – egyes intézkedései miatt – Zelaya is felelős a történtekért. Az AÁSZ – amely az államcsínyt követetően felfüggesztette Honduras tagságát – főtitkára, José Miguel Insulza azt nyilatkozta, „a szervezet teljesítette feladatát, most a hondurasiaknak kell eldönteniük, milyen szankciókat alkalmaznak az elkövetők ellen”

Duzs Éva

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »