Ördöglakat

Traian Băsescu öleli, de rugdossa is az RMDSZ-t. Fogja, mert nélküle nincs többsége, ami végzetes következményekkel járhat, de üti-veri, mert a szövetség meg-megveti lábát, próbálja behajtani a koalíciós szerződésben ígérteket.

És az államfő bosszúálló cinemintye-fajta. Rá se nézett volna annak idején a szövetségre, ha szorult helyzetbe nem kerül, s ha nincs égetően szüksége szavazataira. Átölelte, de hátuk mögött már a kezdet kezdetén fityiszt mutatott, mert nem felejtette, a magyar politikusok támogaták felfüggesztését.

Most, hogy régiósítási terveit is segítettek meghiúsulni, mi több, kisvártatva kijelentették: nem támogatják a külföldre szakadt román állampolgárok levél útján való szavazását, felébredt szunnyadozó bosszúvágya. Respektusra tanítaná a magyarokat, mert úgy tűnik fel, azok még mindig nem tudják, ki az úr e honi nagy szemétdombon. El nem engedheti, mert törékeny a parlamenti többsége, s az ellenzék bár tapasztalatlan, tejfölös szájú – ahogyan nemrég lefestette őket –, de elszánt. Szüksége van a magyarokra: egy-két törvényt át kell gyúrni ősszel a parlamenten, s az uniós pénzeket kezelő új minisztérium létrehozását is ott kell nyélbe ütni.Telik a nyár, vár és ötletel.

Persze, könnyebb lenne dolga, ha az ellenzék nem fenyegetőzne kormánybuktatás mellett előrehozott választásokkal és az államfő menesztésével is. De a Ponta–Antonescu páros nagyon határozottnak tűnik, s csalogatják csemegével az RMDSZ-t is. S halljuk, újabban tárgyalnak…Az államfő meg törheti fejét, miként bosszulhatná meg a magyarokon régiós terveinek időleges kisiklatását úgy, hogy mégis a kormánykoalícióban maradjanak.

De az RMDSZ már a választásokra készül, s ha cigány gyermekek potyognak az égből, akkor sem mondhat igent a nyolcmegyésítésre. Nemcsak választótáborát veszítené el, de oda lenne megmaradt becsülete is. Amiből nincs túl sok, hisz nekik is hála léptethették életbe a megszorító intézkedéseket, hajthatták végre a nagy elosztórendszerek Băsescu-féle reformját. Ami csak jót nem hozott.

Igazi ördöglakat. Amit okosan szétszednek, vagy szétverik. Mert csodák nincsenek.

Háromszék.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »