Nemzetközi hullámokat vetett a malajziai tüntetés leverése

Az USA aggodalmát fejezte ki a múlt heti malajziai tüntetés brutális leverése miatt. A Kuala Lumpur-i kormány antidemokratikus tevékenysége beárnyékolhatja az ország békés, multietnikumú modelljét.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a múlt szombati malajziai tüntetések brutális leverése miatt – írja a BBC. A malajziai rendőrség múlt hét szombaton kordonokkal zárta körbe Kuala Lumpur központját, majd könnygázt és vízágyút vetett be több ezer tüntető ellen, akik a választási rendszer megreformálásáért demonstráltak. A rendőrség elmondása szerint nagyjából 1650 embert tartóztattak le, őket azonban nem sokkal később ki is engedték. Anvar Ibrahim, az ellenzék vezére is azok között volt, akik a tüntetés során megsérültek. Az ellenzéki politikus egy könnygáztámadás után esett a járdára, ezt követően szállították kórházba. 

A magát Berszih 2.0 koalíciónak hívó csoport szervezte a tüntetést, a tömörülés szerint a választási rendszer tele van visszaélésre lehetőséget adó kiskapukkal, ezért hosszabb kampányidőszakot, automatikus szavazói regisztrációt és egyenlő hozzáférést akarnak a többnyire kormánykézben lévő médiához. A nem-kormányzati szervezetekből és aktivistákból álló csoportot július 1-jén törvénytelennek nyilvánították, így az egy héttel későbbi tüntetésüket is betiltották. Mark Toner, az amerikai külügyminisztrérium szóvivője elmondta: „Kitartunk amellett, az embereknek joguk van ahhoz, hogy szabadon kifejezésre juttassák véleményüket. De ezeknek békés demonstrációknak kell lenniük, e tekintetben is vannak aggodalmaink. Közelről figyeljük az eseményeket.”

Mind az ENSZ, mind az emberi jogi szervezetek figyelmeztették a maláj kormányt a tüntetők durva elnyomása miatt. „A malajziai kormánynak egy részrehajlástól mentes, átlátható nyomozás keretében kellene megvizsgálnia a túlzott erőszak alkalmazását, valamint a biztonsági erők letartóztatási gyakorlatát” – mondta az amerikai Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi csoport. Az Amnesty International sürgette David Cameron brit miniszterelnököt, hogy Nadzsib Razak majalziai kollégájával a közeljövőben esedékes találkozóján feltétlen hozza szóba a történteket.

A malajziai tisztviselők szerint az egyébként ellenzéki szlogeneket is felhasználó tüntetés törvénytelen volt, az alkalmazott erőszak mértéke pedig arányosnak bizonyult. A jól műküdő, békés, multietnikumú ország hírneve a múlt heti tüntetés fényében sokat csorbult. Ahogy arról a Kitekintő is beszámolt, a demonstrálók rendkívüli elnyomása bizonyítja, hogy a 2008-ban – a Bersih 2.0 akkori elődmozgalma tevékenységének köszönhetően – jelentősen meggyengült kormánypárt láthatóan elejét szeretné venni ugyanazon forgatókönyv megismétlődésének. A múlt heti tüntetés rámutatott arra is, a résztvevők által egyre nagyobb számban használt okostelefonok segítségével az információszerzés felgyorsult, így a rendőrség akadályait is egyre könnyebben ki tudják kerülni a változásért tüntető hangok.

Peragovics Tamás

Friss hírek