Észak-Korea és Kína megerősíti barátságát

éhány fős delegációval Phenjanba utazott a kínai alelnök, Csang Tö-csiang (Zhang Dejiang), hogy látogatást tegyen a szomszédos ország vezetőjénél, Kim Dzsongil-nél a Kína és Észak-Korea közötti Barátsági, Együttműködési és Kölcsönös segítségnyújtási Szerződés 50. évfordulójának megünneplésére – jelentette a kínai állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökség. A találkozón a két fél ígéretet tett rá, hogy tovább mélyírik baráti kapcsolatukat. Csang hangsúlyozta: a szerződés megkötésének (1961. július 11.) évfordulója alkalmából tett látogatásának célja, hogy közvetítse a kínai emberek barátságos érzéseit az észak-koreai nép felé, valamint hogy előmozdítsa a kétoldalú baráti kapcsolatokat és együttműködést.

Az AP értesülései szerint a kínai alelnök vasárnap érkezett az észak-koreai fővárosba, melyet szerdán hagyott el. Négy napos útja során amellett, hogy magas rangú koreai vezetőkkel találkozott – többek között Kim Jongnammal, az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés elnökével –, ellátogatott a Kim Ir Szen Egyetemre és megtekintette annak számítógépes könyvtárát is. Ezzel egy időben, hétfőn este Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök fogadta Pekingben Jang Hjongszop-ot, az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés alelnökét.

A két szomszéd rendszeresen tart magas szintű találkozókat. Kim Dzsongil idén már háromszor – legutóbb májusban – utazott Pekingbe, hogy találkozzon Hu Csin-tao-val. Kim útjának célja a kínai gazdasági reform eredményeinek tanulmányozása volt, mivel az elszigetelt országnak szüksége lenne egy, a kínaihoz hasonló nyitásra és átalakításra a jelenlegi komoly gondok és súlyos súlyos élelmiszerhiány leküzdéséhez. Csang elmondta, hogy ezek a látogatások és találkozók Kim és Hu között erősítik a kétoldalú kapcsolatokat, és Peking készen áll tovább mélyíteni a párbeszédet és  együttműködést Phenjannal. Az eseményen Kim elmondta, kínai látogatásai sikeresek voltak, továbbá gratulált a Kínai Kommunista Párt megalapításának 90. évfordulójához, és kifejezte jó kívánságait a kínai népnek, hogy „még több eredményt érjenek el” a jövőben.

Az országok együtt harcoltak az 1950-53-as koreai háborúban és Kína azóta is Észak-Korea legjelentősebb, sőt a hidegháború vége óta egyedüli szövetségesének tekinthető. Megfigyelők azonban megjegyeztek egy finom különbséget a két szövetséges között egy, a szerződésben foglalt cikk kapcsán: az északi fél gyakran hangsúlyozza azon bekezdés jelentőségét, hogy mindkét ország bekapcsolódna egy háborúba, ha a másikat megtámadnák. Kína azonban nem erősítette meg, hogy ez a cikk még mindig érvényes – emelte ki a japán NHK.

Tusor Anita

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »