Érettségi vizsgák: negatív rekordok a Székelyföldön

Az elmúlt húsz év legrosszabb eredményeivel zárult az idei érettségi vizsga Romániában: a fellebbezések előtti eredmények alapján a megmérettetésre jelentkező diákok 44 százaléka kapott átmenőjegyet az oktatási tárca összesítése szerint.

Az idei eredmények jelentősen rosszabbak a tavalyiaknál: egy évvel korábban a sikeresen érettségizők aránya 67,4 százalékos volt – ez az ezredforduló óta mért legrosszabb aránynak számított –, 2009-ben pedig az vizsgázók 79 százaléka érte el a sikeres érettségihez szükséges 6-os átlagot.

Daniel Funeriu tanügyminiszter úgy értékeli: végre normális körülmények között történt az érettségi vizsga megszervezése, mivel jóval szigorúbb módszerek biztosították a vizsgák tisztaságát és a csalás lehetőségének csökkentését. Idén több iskolában biztonsági kamerákat szereltek fel az osztálytermekben – írja a kolozsvári Krónika.

Negatív rekordok a Székelyföldön

Az országos átlag alatti eredmény született Kovászna megyében is, a háromszéki diákoknak csupán 44,29 százaléka érettségizett sikeresen. Ez az arány jelentősen elmarad a tavalyi 72,12 százalék mögött, amikor Keresztély Irma, a megyei tanfelügyelőség vezetője úgy nyilatkozott, a háromszéki oktatás a mélypontra jutott.

A Dumitru Matei Maros megyei főtanfelügyelő által közzétett adatok szerint a vizsgán megjelent 5270 diákból 2863-an nem érték el a szükséges 6-os átlagjegyet, így a sikeresen érettségizők aránya alig több mint 45 százalék. A mezőbándi középiskola 19 érettségizője közül senkinek nem sikerült a vizsga, néhány Maros megyei iskolában pedig a sikeresen vizsgázók aránya 10 százalék alatti. Kilencven százalék fölötti a sikeres érettségizők aránya a marosvásárhelyi Bolyai Farkas-, Unirea-, Papiu Ilarian-gimnáziumokban és a művészeti gimnáziumban.

Hargita megyében az országos átlagnál valamivel jobb eredmény született, a diákok 64,03 százaléka érettségizett sikeresen, egy évvel korábban azonban ez az arány 72,08 százalék volt. Ferenc S. Alpár megyei főtanfelügyelő „kiegyensúlyozottnak” és „korrektnek” nevezte az eredményeket. Hozzátette: Hargita az egyike azon kevés megyéknek, ahol komolyan vették a próbaérettségit, és ahol minden oktató teljes odaadással dolgozott a diákok felkészítésén. Hargita megyében a román nyelv és irodalom, illetve a fizikavizsgán születtek a leggyengébb eredmények, a diákoknak több mint egyharmada megbukott. Összesen 3484 diák vett részt az érettségi vizsgákon.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek