Hariri-gyilkosság: kiadták az első letartóztatási parancsokat

Jelentős állomásához érkezett a Libanonban működő ENSZ Speciális Bíróság munkája – megszülettek az első letartóztatási parancsok a Hariri-merénylet ügyében.

Négy letartóztatási parancsot adott ki a Libanonban, ENSZ támogatással működő Libanoni Speciális Bíróság a Rafik Hariri néhai miniszterelnök 2005-ös halálával kapcsolatos vizsgálatok eredményeként. A rendkívül fontos belpolitikai ügynek (is) számító hírt több forrás és a libanoni állami főügyész – Szaeed Mirza – is megerősítette csütörtökön Bejrútban. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy pontosan kiket érintenek ezek a letartóztatási parancsok, de a legtöbb helyi sajtóforrás előzetesen a síita Hezbollah magas beosztású tagjaira „tippel”.

A Bíróság munkája az utóbbi időszakban rendkívül komoly vitákat és ellentéteket szült az egyébként is kényes libanoni belpolitikai életben, többek között a Nyugat-barát erők és a Hezbollah által alkotott egységkormány felbomlása is ennek köszönhető. A Hezbollah minden alkalommal – így ezúttal is – határozottan tagadja, hogy a szervezetnek vagy egyes tagoknak közük lett volna a hat évvel ezelőtti merénylethez és továbbra sem ismeri el a Bíróság munkáját, külföldi erők beavatkozási kísérletének nevezve azt.

„Annyi év türelem és küzdelem után…a libanoni politika, igazság és biztonság egy történelmi pillanatának lehetünk szemtanúi.” – fogalmazott a Mustaqbal Mozgalom vezetője, a néhai kormányfő fia, Szaad Hariri. A jelenlegi miniszterelnök – Nidzsab Mikati – még nem reagált hivatalosan a hírre, amely valóban mérföldkőnek bizonyulhat a hosszú ideje húzódó Hariri-ügyben, hiszen a letartóztatási parancsok kiadásától számítva harminc napos határidő áll rendelkezésre, hogy eleget tegyenek az abban foglaltaknak. Ennek lejártát követően, a Bíróság nyilvánosságra hozza a vádiratot és hivatalosan idézi be a letartóztatási parancs által érintetteket. Helyi sajtójelentések szerint utóbbi lehetőséget valamennyi politikai szereplő szeretné elkerülni, tekintettel a nevek nyilvánosságra kerülésével esetlegesen együtt járó biztonsági kockázatokra és a stabilitás megingásának veszélyére.

Lesták Tamás

Friss hírek