Visszatérnek a külföldön dolgozók

2008-ban rekordot döntött a kivándorló németek száma, mára azonban megfordulni látszik a folyamat, és egyre többen mennek haza.

Az elmúlt években Németországban is egyre nőtt a munkanélküliség illetve a kedvezőtlen munkafeltételek miatti elégedetlenség a lakosság körében. Erről írtunk korábban a,,Munka van, pénz nincs” című cikkben. 

A kivándorlás, mint iparág

Magyarországról nézve talán nehezen hihető, mégis igaz: a közelmúltban egyre több német fiatal és középkorú, családos ember pakolta össze a bőröndjét és vágott neki a világnak a jó szerencséjében bízva.

A jelenség olyan sok embert érint (és érdekel), hogy valóságos iparág épült rá: tanácsadó cégek, honlapok sokasága segíti a kivándorolni szándékozókat. Az egyik tévécsatorna egy televíziós sorozatot is készített, amelyben bemutatják a nagy kalandra vállalkozók első lépéseit az új életükben.

A ,,Mein neues Leben” (Az új életem) című műsor révén a német nézők bepillantást nyerhetnek a világ legkülönbözőbb részein szerencsét próbáló honfitársaik örömeibe és kétségeibe. Úgy tűnik, a német kivándorlók nagy része nem ládát pakolni vagy pincérkedni indul egy kétórás repülőútnyi távolságban lévő európai országba – többnyire nagyszabásúbb terveik vannak. Hotelt akarnak nyitni Thaiföldön vagy  Afrikában, wellnessközpontot Hawaii szigetén, vagy falunyi méretű birtokon ranchot építeni Dél-Amerikában… Amint azonban a karosszékben üldögélve megállapíthatjuk, nem mindig elég nagyot álmodni. Ugyanis a szereplők közül sokakat vérmes reményeik dacára mégiscsak a helyi söröző pultja mögött látja viszont a néhány hónappal később visszatérő tévékamera.

A Tagesspiegel mégis reklámhatást tulajdonít a fent nevezett tévéműsornak, és arról számol be, hogy 2008-ban soha nem látott rekordot ért el a Németországból kivándorlók száma.

A hazatérés, mint politikai cél

Berlinben kongatják a vészharangot: amint arról korábban beszámoltunk, ismét várják a bevándorlókat Németországban, hogy pótolják az egyre öregedő népesség, az alacsony születésszám, és nem utolsó sorban az elvándorlás okozta munkaerőhiányt.

A Német Politikai Képzés Szövetségi Központja 2011-ben megjelent tanulmánya szerint nincs ok az aggodalomra: a kivándorlók nagy része (78 százalékuk) belátható időn belül visszatér. A diplomás kivándorlók közül még az átlagnál is többen térnek haza: 85 százalékuk. Így már nem is agyelszívásról hanem agycirkulációról lehet beszélni – mondják a kutatók, de hozzáteszik: nem minden diplomásnál ilyen rózsás a helyzet. A vezető beosztásban illetve az egészségügyben dolgozóknak csak az egyharmada tér vissza Németországba.

Továbbra is lesz helyük a magyar orvosoknak – tehetjük hozzá keserű szájízzel…

Hajnal Anett

Friss hírek