Ahol az állam megjelenik, ott fellendülés lesz

Evo Morales bolívia államfő a napokban írta alá azt a törvénytervezetet, melynek célja, hogy országa nagyobb függetlenséget érjen el az élelmiszerellátás terén. A kormányzat tíz év alatt ötmillárd dollárt költene a kistermelők támogatására, sőt tiltaná a génmódosított vetőmagok használatát is.

A tervezet szerint a jövőben csak állami cégek által forgalmazott vetőmagot és trágyát használnának a latin-amerikai ország gazdaságaiban. A kormány egyrészt az őshonos növényfajták eltűnésétől tart, másrészt szeretné megvédeni a többnyire mezőgazdaságban dolgozó őslakos közösségeket. A külföldi vetőmagoktól való függőségnek véget kell vetni – szögezte le Morales.

Korábban több városban is erőszakos tüntetések törtek ki a krónikus élelmiszerhiány és a növekvő élelmiszerárak miatt. A világpiaci árak emelkedése sok bolíviait arra kényszerített, hogy felhagyjon a tradicionális alapanyagok – ilyen például a quinoa – használatával, és az olcsóbb importtermékeket válasszák.

A kormány tíz év alatt mintegy ötmilliárd dollárral kívánja támogatni a kistermelőket. A tervezet szerint – melyet Morales forradalomként emleget – Bolívia biztosítani tudja saját élelmiszerellátását akár a következő generációknak is. „Elvtársaim, amikor az állam megjelent valahol a termelésben, az a terület hirtelen fejlődésnek indult” – mondta el Evo Morales hívei előtt tartott beszédében.

A dél-amerikai országban egyébként több ezer őshonos növényfaj található, főleg krumpli- és kukoricafajták.

Nem kérnek a génmanipulált magokból

Morales hangsúlyozta: kormánya kizárólag természetes kiválasztás útján szeretné átörökíteni a növények genetikai állományát, ami tehát kizárja a génmódosított vetőmagok importját. Az elnök szerint az ilyen magok „megfertőzhetik” az őshonos növényeket, ráadásul túl drágák is a kistermelőknek.

Lisa Panades, az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Élelmezési és Mezőgazdasági szervezetének bolíviai képviselője szerint a lépés indokolt volt, és jó irányba mutat.

„A törvény segíti az élelmiszertermelés fokozását, főleg a legkiszolgáltatottabb réteg, a kistermelők között. Természetesen a terv önmagában még nem elég, de a kormány hathatós támogatásával Bolívia hosszú időre garantálhatja saját ellátását” – fogalmazott Panades.

Bolívia egyelőre azonban messze áll a külföldi piacoktól való teljes függetlenségtől. A cukor például idén kétszer annyiba került, mint a tavalyi év során. Néhány andoki közösség ráadásul az árak növekedése miatt átállt a rizs és tészta fogyasztására, a tradicionális quinoa helyett.

Februárban egyébként Morales lemondta összes hivatalos szereplését, mivel az országban több helyen erőszakos tüntetések törtek ki a növekvő árak és az éhezés miatt. A legnagyobb tiltakozás az Oruro nevű bányászvárosban volt.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek