Amerikai-magyar összefogás az emberi jogok védelmében

Csütörtökön hivatalosan is megalakult a budapesti Tom Lantos Intézet.  A magyar származású, polgárjogi aktivistaként is számon tartott amerikai képviselő nevét viselő szervezet avatásán Hillary Clinton is részt vett.

A kisebbségek jogai védelmének és integrálásának szenteli működését a Tom Lantos Intézet, mely csütörtökön hivatalosan is megalakult Budapesten. A szervezet – melyet amerikai és magyar forrásokból finanszíroznak, ezen belül magyar állami támogatásból is – létrehozása ellen már hónapokkal ezelőtt több nacionalista szervezet fellépett. Többek közt a magyar Jobbik is, akik szerint Lantos „asszisztált ahhoz, hogy hamis érvek, hazugságok alapján az Egyesült Államok elindítsa a háborút Irak ellen”.

A magyar származású Tom Lantos 1981-től haláláig volt az amerikai kongresszus tagja, mint kaliforniai képviselő. 1928-ben Budapesten született, ő volt ez idáig az első és egyetlen olyan kongresszusi tag, aki átélte a náci haláltáborokat.  Magyarország német megszállása idején, majd a második világháború alatt antifasiszta és antikommunista mozgalmak tagja volt. 1947-ben költözött az Egyesült Államokba. Itt folytatta egyetemi tanulmányait, majd maga is tanított. Főleg a gazdasági és a külpolitikai témáknak volt szakértője.

Igazi liberális demokrata párti politikusként egyik fő feladatának tekintette az emberi jogok védelmét. Felszólalt a halálbüntetés és a Patriot Act ellen, támogatta a kisebbségek, a homoszexuálisok jogait és az abortuszt is. Ő volt az egyik alapítója az amerikai kongresszus emberi jogi bizottságának és elnöke volt a külügyi bizottságnak. A zsidó származású Tom Lantost sokan tartják az emberi szabadságjogok egyik legnagyobb védelmezőjének. 80 éves korában, nyelőcsőrákban hunyt el.

A Tom Lantos Intézet budapesti megnyitóján részt vett az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi külügyminisztere Hillary Clinton is. A demokrata politikus találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is, akivel többek közt a magyar alkotmányról, a médiatörvényről és a bíróságok függetlenségéről is tárgyalt.

Clinton az Intézet megnyitóján tartott beszédében hangsúlyozta: Tom Lantos mindig is a polgárok szabadsághoz való jogait és nem a politikai irányzatokat tartotta szeme előtt. A kongresszus emberi jogi bizottsága is kiváló példa erre, ahol 1983-ban sikerült rávennie mind a demokratákat, mind a republikánusokat, hogy egy asztalhoz ülve, a pártpreferenciáikon felülemelkedve, közösen gondolkodjanak az emberi jogokról. Tom Lantos nem volt egy átlagos politikus.

Az amerikai külügyminiszter beszéde végén felhívta rá a figyelmet, hogy a Tom Lantos Intézettel és a magyar-amerikai összefogással tovább lehet vinni azokat az értékeket, melyekért Lantos egy életen át harcolt.

Kustánczi Norbert

Friss hírek