Megválaszthatják Thaiföld első női miniszterelnökét

Thaiföldön az ellenzék tömegtüntetések sorozatát szervezte 2010 tavasza óta, az általuk követelt előrehozott választásokat vasárnap, július harmadikán tartják. A két fő esélyes, a Demokrata Párt és az ellenzéki, a 2006-ban puccsal eltávolított Thakszin Sinavatra húga által vezetett Pheu Thai Párt közül a közvélemény-kutatások az utóbbi győzelmét valószínűsítik. Elemzők szerint az előrehozott választás sem hozza el Thaiföldnek a politikai stabilitást, mivel a jelentős befolyással rendelkező katonaság a jelenlegi kormánypártot támogatja, így az ellenzék győzelme esetén egy újabb puccs sincs kizárva.

Vasárnap, július 3-án rendezik meg Thaiföldön az első általános választásokat 2007 óta. Az ezt megelőző évben az akkori miniszterelnök, Thakszin Sinavatra kormányát korrupciós ügyei miatt katonai puccs által távolították el a hatalomból, a szintén Thakszin-párti, 2007-ben megválasztott rezsimet pedig az Alkotmánybíróság kényszerítette lemondásra választási csalások gyanúja miatt. A jelenlegi miniszterelnök, Abhiszit Veddzsadzsiva 2008-ban parlamenti szavazás útján kapott lehetőséget a kormányalakításra, munkájával azonban egyre többen lettek elégedetlenek, a tavaly tavasszal véres összecsapásokhoz vezető tüntetéssorozat szervezői, a vörösingesek idén januárban ismét az utcákra vonultak, előrehozott választások kiírását követelve.

A vörösingesek képviselik jelenleg a legjelentősebb kormányellenes erőt, és egyúttal ők a korábbi miniszterelnök, Thakszin Sinavatra legnagyobb támogatói bázisa. Az országi északi, vidéki területein élő szegény rétegek által alakított csoport fő sérelme a jelenlegi kormánnyal kapcsolatban, hogy az csak az elit érdekeit képviseli. A helyzetet fokozta, hogy a kormánypártinak számító, korábban Thakszin megbuktatásában és Veddzsadzsiva hatalomra juttatásában is aktívan résztvevő sárgaingesek is csatlakoztak az előrehozott választásokat követelő tömegtüntetésekhez, ők főként a Kambodzsával folytatott, évek óta húzódó határviták megoldását sürgetik. Veddzsadzsiva támogatottsága ezzel erősen megkérdőjeleződött, így a miniszterelnök májusban feloszlatta a parlamentet és elrendelte az előrehozott választások megtartását.

Harc a szavazatokért

A választás két legnagyobb esélyese a jelenleg kormányon lévő koalíció vezetője, a Demokrata Párt, és az önkéntes száműzetésben élő egykori kormányfő, Thakszin Sinavatra pártja, a Pheu Thai párt. Thakszin, hogy elkerülje a hazájában rá váró börtönbüntetést, kormányának megdöntése után külföldre menekült – ahol többek között a Manchester City futballcsapatának megvásárlásával hívta fel magára a figyelmet, majd a Veddzsadzsiva-kormány „bosszantására” a kambodzsai kabinet gazdasági tanácsadója lett –, de a fizikai távolság ellenére is jelentős befolyással bír a thai politikára.

Egy merész lépéssel májusban húgát, Jingluck Sinavatrát tette meg a párt miniszterelnök jelöltjévé. A döntést sokan még a párton belül is bírálták, mivel Jingluck egyrészt tapasztalatlan a politikában, másrészt alig több, mint egy hónappal ezelőttig a választók számára teljesen ismeretlen volt. A kampány során azonban bebizonyosodott, hogy e félelmek, ha nem is voltak alaptalanok, nem okoztak törést a párt népszerűségében. Jingluckot egy tapasztalt stáb veszi körül, akik könnyen előnyt kovácsoltak személyes kisugárzásából és megnyerő természetéből, ennek köszönhetően sok támogatót szerzett. A vörösingesek, akik a párt, és főként Thakszin személyes hívei, szintén könnyen elfogadták az új jelöltet a rokonság miatt, Jingluckban látják a lehetőséget bátyja hatalomba való visszajuttatására.

A Pheu Thai programjában a szegényebb rétegek megnyerésére koncentrál, mivel ők jelentik a párt legfontosabb szavazói bázisát. Megválasztásuk esetére ígéretet tettek többek között a minimálbér emelésére, a jelenleginél magasabb, életkorral arányosan növekvő nyugdíjak bevezetésére, számítógépek vásárlására az iskolák számára, illetve adócsökkentésre az első otthonok és autók vásárlása esetén. Ezen kívül a csoport megnyerése érdekében számos vörösinges vezető is bekerült a párt képviselőjelöltjei közé, Thakszin pedig a társasági adó csökkentését és a politikai okokból letartóztatottak amnesztiáját szorgalmazza.

A Demokrata Párt győzelme esetén ezzel szemben a tradicionális elit hatalma folytatódna, a hagyományos érdekek képviseletével – a párt programja is ennek megfelelően alakul. Veddzsadzsiva, aki maradt a párt miniszterelnök jelöltje, az infrastruktúra fejlesztését és más ösztönző feltételek megteremtését hirdeti a privát szféra számára, befektetési lehetőségeket kínálna például egy kikötőváros építésére vagy nagysebességű vasútvonal létrehozására – ez utóbbi területen megválasztása esetén nagyszabású állami beruházást is kilátásba helyezett. A párt támogatói leginkább a városi lakosság, illetve a bangkoki tradicionális elit köreiből kerülnek ki, de a szegényebb, vidéki lakosság megnyerése érdekében olyan elemek is szerepelnek programjában, mint ingyenes elektromos áram biztosítása az alacsony jövedelműeknek, energiaár-támogatás, illetve a nyugdíj- és társadalombiztosítási rendszer kiterjesztése.

A korai előrejelzések a két párt szoros versenyét jósolták, a kampány előrehaladtával nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások eredményei azonban már a Pheu Thai Párt várható fölényéről szólnak. Az Asia News Network által közölt adatok szerint pártlistán a választók 33%-a, a választókerületi rendszerben közel 34% voksolna az ellenzéki pártra, míg a demokratákra csupán 17% szavazna mindkét helyen – amellett, hogy a megkérdezettek 45%-a még nem döntötte el, kire adja le voksát. Az ellenzék fölényét a kormánypárt is elismerte, de lemaradását nem tartja a közvélemény kutatás által felvázolt mértékűnek.

A katonaság is állást foglal

A választásokhoz közeledve egyre általánosabbá válik az a nézet, hogy a Pheu Thai párt fogja megszerezni a szavazatok többségét, ezzel pedig Jingluck Sinavatra lehet az ország első női miniszterelnöke. A választások megnyerése azonban nem elegendő a kormányalakításhoz, amennyiben a Pheu Thai nem szerez abszolút többséget, kénytelen lesz koalíciós kormányt alakítani. A katonaság azonban mindent el fog követni, hogy megakadályozza ezt, hiszen már a 2006-os puccs célja is Thakszin Sinavatra hatalomból való eltávolítása volt, húga miniszterelnöksége pedig egyenes útnak tűnik az elűzött ex-kormányfő Dubaiból való visszatérésének biztosításához. Ezt elkerülendő a katonaság első lépésként a kis pártok koalíciótól való elijesztését alkalmazhatja, ha ez nem sikerül, kísérletet tehet a párt bírósági úton történő feloszlatására, ahogy 2008-ban Thakszin korábbi pártjával is tette.

Ha a párt mégis abszolút többséget szerezne, az szakértők szerint valószínűleg vagy szintén a bíróságra, vagy egy újabb katonai puccshoz vezetne, melynek következménye feltehetőleg egy újabb tüntetéssorozat lenne a vörösingesek részéről. A tavalyi véres lázongások megismétlődését elkerülendő elemzők és diplomaták azt javasolják Jinglucknak, hogy kössön kompromisszumot a hadsereggel, így egyúttal hatalmát is megőrizhetné.

A Veddzadzsivát támogató hadsereg nem rejti véka alá nézeteit, főparancsnoka, Prajut Csan-ocsa egy televíziós interjúban szólította fel a szavazókat, hogy voksukat a „jó emberekre” adják és „ne engedjék, hogy a választás eredménye ugyanaz legyen, mint legutóbb, mert ez esetben nem látnának változásokat és fejlődést”.

Kétséges kimenetel

Szakértői vélemények alapján bárhogy is alakul a vasárnapi választás, az a mélyen gyökerező és többrétű társadalmi megosztottságon, amely a vidéki szegénység és a városi középosztály, a hagyományos királyság és az alkotmányos monarchia hívei, illetve az északi–északkeleti és a déli területeken és Bangkokban élők között áll fenn, nem fog változtatni. Emiatt a választás hatása a thai belpolitikai stabilitásra erősen kétséges, a lehetséges forgatókönyvek ördögi körre emlékeztetnek.

Ellenzéki győzelem esetén újabb katonai puccsra lehet számítani, amit vörösinges tüntetések követnek, ha pedig a kormánypárt győz, az ellenzék továbbra is vitatni fogja annak legitimitását, és folytatja a tüntetéseket. Mindezek fényében az marad a fő kérdés, hogy a várhatóan többséget szerző Jingluck képes lesz-e olyan koalíciót állítani maga mögé, melynek intézkedéseit a hadsereg is elfogadja.

Koczkás Sára

Friss hírek