Németországnyira duzzadt a Kínai Kommunista Párt taglétszáma

A világ legnagyobb pártjának, a Kínai Kommunista Pártnak (KKP) a taglétszáma meghaladta a 80 millió főt – jelentette a BBC. Egy párthivatalnok elmondása szerint annak ellenére, hogy 2010-ben a 21 millió jelentkező csupán 14 szalékát tudták elfogadni, a tagok száma 80,27 millióra ugrott, ami több mint kétmilliós növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Habár ez a szám Kína népességének csak a 6 százalékát fedi, nagyjából megegyzik Németország teljes lakosságával.

A pártba való bejutáshoz szigorú ellenőrzéseken kell átesni, a jelölteknek esszéket kell beadniuk, amelyekben biztosítják a vezetést a párt iránti elkötelezettségükről, valamint feltétlen szükséges a tagok ajánlása is. A jelentkezők évről évre növekvő számát általában a tagság különböző előnyeivel szokták magyarázni, a kizárólag párton belüliek számára elérhető munkahelyeken túl a tagok családjai is jól járnak: a gyerekek kimagasló iskoláztatása mellett a KKP átlagon felüli egészségbiztosítási lehetőségeket és anyagiakban gazdag nyugdíjas éveket is biztosít kádereinek.

A hagyományosan kormányhivatalnokokból, a hadsereg képviselőiből, kétkezi munkásokból és farmerekből álló politikai formáció az elmúlt években a támogatói körének kiszélesítésén dolgozott. A jelenlegi összetétel alapján a 24 millió farmer mellett 22 százalék körüli a nők aránya, valamint a párt egynegyede 35 éven aluliakból áll. Az AP hírügynökség értesülései szerint a KKP alapításának júluis elsején esedékes 90. évfordulójához közeledvén a kínai állami média több olyan népszerűsítő cikket is közölt, amelyben az ország egyedülálló gazdasági fejlődésének okaként az állampártként kizárólagos hatalommal rendelkező KKP-t jelölik meg.

Peragovics Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »