Lépésről lépésre közelít India és Pakisztán

A terrorizmus elleni küzdelem összehangolásában és Kasmír ügyének rendezésében hajlandó együttműködni India és Pakisztán. A két ország külügyi államtitkárai csütörtökön hosszú idő után először tárgyaltak és valamennyire közeledtek álláspontjaik.

Nirupama Menon Rao, India külügyi államtitkára történelmi látogatást tett csütörtökön Iszlámábádban és konzultációt folytatott Szalman Basirral, a pakisztáni külügyminisztérium azonos posztot betöltő tisztviselőjével. A diplomáciai megbeszélés fő célja a februárban kezdődött tárgyalási folyamat folytatása és a július 15-i miniszteri szintű tárgyalások főbb témáinak előzetes egyeztetése volt. Mindkét fél reményét fejezte ki, hogy a találkozó hozzájárul a két ország kapcsolatának javításához és a bizalom visszaállításához. A tárgyalások csúcspontja éppen a július közepére tervezett, az S. M. Krishna és Sah Mahmúd Kuresi külügyminiszterek közötti, szintén Iszlámábádban megrendezésre kerülő találkozó lesz – tudósított a BBC.

„A találkozó hasznos és konstruktív volt. Megértjük, hogy folytatni kell a párbeszédet”- nyilatkozta Szalman Basir a találkozó után tartott közös sajtókonferencián. A két magas rangú diplomata tárgyalása közben napirendre került a több mint két éve megszakadt béketárgyalások folytatásának igénye, a terrorizmus elleni küzedelem és a szükséges bizalomépítő intézkedések is. A kényes kérdések között szerepelt ugyanakkor a 2008-as, 166 halálos áldozatot követelő mumbai merényletek ügye és Kasmír rendezésre váró helyzete is. Az erőfeszítések komolyságát támasztja alá Bashir hivatalos diplomáciai találkozója a kasmíri vezetés képviselőivel az indiai-pakisztáni konzultációt megelőzően. Nirupama Rao szintén biztosította a pakisztáni felet országa elhivatottságáról és külön felhívta a figyelmet a július 15-i magas szintű tárgyalások elleni esetleges merényletek megakadályozásának fontosságára. A nyilatkozatok alapján mindkét fél úgy értékelte, kis előrelépés történt az elhidegült viszony felmelegítésére, de újabb tárgyalásokra van szükség.

A két ország közötti politikai párbeszédet a 2008-as mumbai merényletek szakították félbe, miután napvilágra került a Laskhar-e-Taiba radikális terrorszervezet felelőssége; a terroristák ugyanis Pakisztánban készítették el a merényletek tervét. Az évek óta tartó hűvös kapcsolatokat az idei Krikett Világkupa törte csak meg, amikor a pakisztáni-indiai mérkőzés a diplomáciai kapcsolatok közelítésének lehetőségét is megnyitotta. A „békülési politika” jegyében februárban jelentette be a két fél a béketárgyalások megújítását, a külügyi államtitkárok Timpuban (Bhután fővárosa) tartott találkozója után.

Andriasik Szilvia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »