Adósságplafonba veri a fejét Amerika?

Bekeményítettek a republikánusok az amerikai törvényhozásban és egyelőre nem támogatják az Obama-kabinet szándékát, amely az adósságplafon megemelésére irányul.

Jelenleg kb. 14,2 ezer milliárd dollár ez a limit, amely érték körül még hetekig ingadozhat a fennálló adósság összege, hiszen menetközben a lejáró és kibocsátandó állampapírok módosítják az értéket. A republikánusok hozzáállása érthető, hiszen az adósságplafon megemelése pusztán rövid távon jelent könnyebbséget a költségvetés szempontjából, azt az adósságot ugyanis idővel vissza kell fizetni.

Ráadásul a 2012 őszén esedékes következő amerikai elnökválasztás előtt aligha akarnának a republikánusok egy még eladósodottabb ország elnöki tisztségéért harcolni. Persze a vita nem az elnöki pozícióról szól, hanem arról, hogy az esetleges megszorító intézkedéseket kinek a nyakába varrják. A republikánusok nyilván abban érdekeltek, hogy most az Obama-kabinet vigye el a balhét, míg a demokraták számára továbbra is az időhúzás és a problémák szőnyeg alá seprésre tűnik legkézenfekvőbb stratégiának.

Az amerikai államadósságot finanszírozók borúlátóak, a legnagyobb hitelező továbbra is a FED (az amerikai jegybank), ám a sorban mögötte álló Kína, Japán és Oroszország sem nagyon siet, hogy megtakarításait a feneketlen amerikai kútba dobja.

A hitelminősítők augusztus elejéig adtak időt Amerikának, hogy az adósságplafon megemelésével vagy költségvetési reformokkal rendezzék a helyzetet. A jelenlegi helyzetben mindkét verzió elképzelhető, ám a refomrok kapcsán továbbra is csak maszatolást várunk az Obama-kabinettől.

Equilor

Friss hírek