Kína fogadta a líbiai felkelők vezetőjét

Kínába látogatott a líbiai ellenzék Átmeneti Nemzeti Tanácsának igazgatósági elnöke, Mahmoud Jibril, hogy az észak-afrikai ország helyzetéről tárgyaljon Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszterrel. A külügyminisztérium szóvivője, Hong Lej (Hong Lei) a Hszinhua (Xinhua) hírügynökségnek tett nyilatkozatában elmondta, hogy Kína az Átmeneti Nemzeti Tanácsot fontos politikai erőnek tartja és fenn szeretné tartani vele a kapcsolatot, illetve hogy a keddi találkozón Jang mielőbbi fegyverszünet megkötését és a krízis politikai úton való megoldását szorgalmazta.

Jibril az első líbiai ellenzéki politikus, aki Kínába látogatott a zavargások kezdete óta, ami azért is figyelemre méltó esemény, mert Peking régóta elkötelezett a be nem avatkozás elve mellett, így nem támogatja a más országok belügyeibe történő beavatkozást. Amint arról már a Kitekintő is beszámolt, Líbia kapcsán valamelyest módosult a kelet-ázsiai ország által képviselt irányvonal ezen a téren. Nyilvánosan ellenzik ugyan a NATO katonai beavatkozását a térségben, ám az ezt lehetővé tévő ENSZ határozatot nem vétózták meg, amit a Biztonsági Tanács állandó tagjaként megtehettek volna. Kína a szavazáson Németország, Oroszország, India és Brazília mellett tartózkodott.

Peking nem tett konkrét állásfoglalást a líbiai harcokban részt vevő egyik fél javára sem. „Mint állandó BT tag, az ország elkötelezett a világ békéjének és stabilitásának megóvásában” − mondta Hong. A harcok kezdete óta Kína mindkét oldallal kapcsolatot tart fenn, ebben a hónapban tett látogatást Jangnál a líbiai külügyminiszter is.

Pekingnek nincs saját megoldási terve a konfliktus rendezésére, az Afrikai Unió kezdeményezését támogatja, melynek fő pontjai megegyeznek a Jang által hangoztatottakkal: azonnali tűzszünet, a felek közti párbeszéd, illetve a NATO beavatkozás felfüggesztése. Kína ezen álláspontot fogja képviselni az ENSZ Biztonsági Tanácsának következő, az Afrikai Unió által kezdeményezett ülésén, melynek témája a líbiai krízis lesz − számolt be a Tripoli Post. Jang egy szerdai sajtótájékoztatón a találkozóval kapcsolatos várakozásokat illetően úgyfogalmazott, „Kína reméli, hogy a konferencián konszenzusra jut a nemzetközi közösség, ami elősegítheti a mielőbbi fegyverszünet megkötését és a konfliktus békés úton történő rendezését”.

Koczkás Sára

Friss hírek