Maradnak az orosz katonák Örményországban

Az Orosz Parlament felsőháza június 22-én szerdán ratifikálta azt a protokolt, amellyel Oroszország meghosszabítja örményországi katonai bázisáról szóló szerződésének érvényét, tájékoztat a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A szerződésmódosítás alapja egy 1995-ben született megállapodás volt, aminek ezúttal csupán a lejárati idejét emelték meg 25-ről 49 évre. Dmitrij Medvegyev orosz államfő 2010 őszén járt Örményországban, hogy megegyezzen örmény kollégájával, Szerzs Sargszjannal. A protokoll szerint a feltételek ötévente automatikusan újra érvénybe lépnek, kivéve, ha valamelyik fél értesíti a másikat 6 hónappal korábban.

A bázis az orosz hadsereg észak-kaukázusi katonai körzetéhez tartozik és része a FÁK közös rakétavédelmi rendszerének. A 102-es katonai bázis Gyumri városában található nem messze a török határtól, 5000 fős személyzettel, valamint S-300-as föld-levegő rakétákkal és MIG-29-esekkel felszerelve.

Moszkva hangsúlyozta, hogy jelenlétével semmilyen nemzetközi szerződést, illetve kötelezettséget nem sért, illetve a régió erőegyensúlyát sem borítja fel.

Rózsa József

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »