Jó évet zártak Kínában az európai cégek

Az Európai Unió pekingi Kereskedelmi Kamarájának felmérése szerint a tavalyi év során jelentősen javultak a Kínában tevékenykedő európai cégek üzleti eredményei. A kamara által megkérdezett 598 cég 78%-a számolt be számottevő bevétel-növekedésről, míg 71%-ának nőtt a profitja – 2009-ben ezen arányok 50, illetve 43% voltak. Az európai cégek 70%-a ért el a világszintű profitrátájával egyenlő, vagy annál jobb arányú nyereséget a kelet-ázsiai országban.

Davide Cucino, a kamara elnöke a felméréssel kapcsolatban elmondta, „Kína egyre inkább stratégiai fontosságú piaccá válik az európai cégek számára”. A kelet-ázsiai ország piaca a vállalatok globális stratégiájára is egyre komolyabb hatással van, ennek jele az is, hogy a megkérdezett cégek 59%-a komoly befektetéseket és fejlesztéseket tervez véghezvinni Kínában az elkövetkezendő két év során.

A China Daily lap által megkérdezett három európai cég, az Alstom, a DHL és a Volkswagen is pozitívan nyilatkozott kínai kilátásairól. Az Alstom kiemelte, hogy éves szinten Kína felel a világszintű erőmű-beruházások 40, míg a metróépítések 50%-áért, míg a közelmúltban 10 milliárd eurós beruházásról döntő Volkswagen, illetve a DHL is arról számolt be, hogy a kelet-ázsiai országé a legdinamikusabban fejlődő piac szektorukban.

Ugyanakkor a felmérésből az is kiderült, hogy az európai vállalatok továbbra is elégedetlenek a kínai piacok szabályozásával. A válaszadó cégek 43%-a vélte úgy, hogy Peking diszkriminatív gazdaságpolitikát alkalmaz velük szemben, ráadásul az európai válallkozások arra számítanak, hogy ezen trend folytatódni fog a következő években is. A jelentés kitért arra is, hogy a belföldi termelők gyors fejlődésük következtében egyre komolyabb vetélytársakat jelentenek az európaiak számára.

Mészáros Tamás

Friss hírek