Kanadát visszaszólítják a Nobel-békedíjasok

Jody Williams, az 1997-es Nobel-békedíj kitüntetettje Ottawába látogatott a héten, hogy újra a nemzetközi színtérre szólítsa Kanadát, mint az emberi jogok védelmezőjét.

Az angoltanárnőből lett Nobel-díjas a 90’-es években folytatott aktív küzdelmet azért, hogy világszerte betiltsák a szárazföldi aknákat. Williams akkoriban igen fontos támogatást kapott az országtól és a tilalomnak végül sikerült érvényt szerezniük. Ám az ezredforduló előtt humanitárius akciókban oly aktív Kanada az elmúlt években mintha kivonta volna magát ebből a szerepből.

A 2009-es Koppenhágai Klímacsúcson való szereplése miatt az országot az “olajbárók prédájának” kiáltotta ki egy neves angol lap rovatvezetője. 2010 októberében Kanadának ötven év óta először nem sikerült képviselői helyet szereznie az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) Biztonsági Tanácsában. Nem sokkal az eset után, 2010 végén a Képviselőház – igen szoros szavazati aránnyal – elvetette azt a törvényt, amely a külföldön dolgoztató kanadai cégeket a Kanadában elfogadott emberi jogi és munkavédelmi előírások betartására kötelezte volna.

Stephen Harper miniszterelnök az ország hírnevének javítása érdekében személyesen vállalta magára azt, hogy a fejlődő országokban élő anyák és csecsemők javára  a G8 által létrehozott alapot felügyeli. Ám a segítségnyújtás hitelességét többen kétségbe vonták, miután a Konzervatív kormány kijelentette, hogy nem kíván olyan programokat támogatni, amelyek terhesség-megszakítást tesznek lehetővé vagy elérhetővé a létminimum alatt élő nők számára.A negatív képet erősíti az országról az elmúlt héten megjelent tanulmány, amely elítéli Kanadát szűkmarkú afrikai adományai miatt.

Ez alkalommal összesen hét Nobel-békedíjas nő kéri Kanadát arra, hogy lépjen fel a nemi erőszak ellen a világ háborúval sújtott országaiban. A szexuális erőszak egyre elterjedtebb harci fegyvernek számít, hiszen a világ legszegényebb, polgárháborús területein elsősorban a civilek a magánhadseregek és a lázadók célpontjai.

Annak ellenére, hogy az ENSZ már tíz éve felszólította tagjait, hogy tegyenek ez ügy orvosolása érdekében, az eddigi segítségnyújtás nem bizonyult elegendőnek. Kanada a huszonegyedik ország volt a mostani huszonnégyből, amelyenek kiépített eljárási terve van a nemi erőszak kezelésére. Jody Williams és társai bíznak abban, hogy az ország Konzervatív vezetői újból az ügyük mellé állnak, mint ahogyan a Liberálisok tették a 90’-es években.

Kummer Lívia

Friss hírek