Egy kórházat is felrobbantott a tornádó

Hatalmas szélvihar söpört végig vasárnap este az amerikai városon, Joplinon. Több tucat ember életét vesztette és megsebesült, valamint felrobbant a városi kórház.

Hatalmas károk

A tornádó körülbelül este hat órakor érte el a Missouri államban lévő kisvárost. A pusztítás a város legnagyobb kórházát, a St. John’s Regional Medical Center-t is elérte. A betegeknek és ott dolgozóknak gyorsan el kellett hagyniuk az épületet, mivel az lángra kapott és felgyulladt – számol be a The New York Times. A jelenlegi adatok szerint körülbelül 89 ember vesztette életét.

Ezen kívül több iskola, lakóház és tűzoltó állomás is megrongálódott. A pusztítás után a város elszigetelve, áram és telefon nélkül maradt. Donald Davis, egy helyi lakos elmondása szerint a gimnázium ablakai betörtek, valamint a tető egy része is hiányzik. A tornádó az iskolával szemben lévő templomot is megrongálta.

„A helyszínen pánik uralkodott az embereken. A tűzoltók megpróbáltak kiszabadulni a rájuk zúduló törmelék alól, hogy segíthessenek a többi emberen” – mondta Mike Bettes, a Weather Channel meteorológusa, aki tíz perccel a tornádó puszításának kezdete után érkezett Joplinba. Bettes a műsora, The Great Tornado Hunt (A Nagy Tornádóvadászat) számára készített felvételeket és riportokat. Elmondása szerint minden sötét és csendes volt.

Bettes azt is elárulta, hogy ez a tornádó esővel együtt érkezett. Az eső azonban elhomályosította a tornádót, így nehéz volt megmondani, hogy mennyire lesz veszélyes. Ennek következtében kellett Bettes-nek és a stábjának minél közelebb mennie a tornádóhoz.

Bettes azt is elmondta a New York Times-nak, hogy beszélgetett a kórházban dolgozó nővérekkel, akik elárulták neki, hogy egy figyelmeztetést kaptak, hogy húsz perc múlva várható egy tornádó. Ekkor megkezdték az előkészületetket az emberek biztonságba helyezésére, azonban öt perc múlva megérkezett a tornádó hatalmas pusztításokat okozva.

Megkezdődtek a mentési műveletek

Barack Obama azt nyilatkozta, hogy a katasztrófavédelem, a FEMA (Federal Emergency Management Agency) már a helyszínen van, hogy a helyi képviselőkkel együttműködve segítse a mentési műveleteket. Az amerikai elnök biztosította az érintetteket, hogy a kormány bármiben a segítségükre lesz.

Szakértők még mindig vizsgálják, hogy milyen erősségű lehetett a tornádó. Bill Davis, a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat meteorológusa szerint az egytől tízig terjedő skálán a tornádó körülbelül 8-9-es erősségű lehetett.

Fülep Ágnes

Friss hírek