Karcsúbb lesz a német hadsereg

Jóváhagyta a német kormány az új védelmi miniszter a szövetségi hadsereg reformjára vonatkozó terveit: Thomas de Maiziere (CDU) elképzelései szerint a haderő, a civil alkalmazottak és a minisztériumban dolgozók száma is drasztikusan csökkenne. A miniszter emellett megerősítené a főfelügyelő szerepét, aki ezentúl – a politikai vezetésnek alárendelve – ellátná a katonák felettesének feladatát is. A tervek között szerepel tovább a fegyverek beszerzésének felülvizsgálata és egyes bázisok bezárása – erről azonban egyelőre nem kerültek nyilvánosságra konkrétumok.

De Maiziere márciusban vette át a minisztériumot elődjétől, Karl-Theodor zu Guttenbergtől, aki az őt érintő plágium-botrány hatására mondott le a bársonyszékről. A volt védelmi minisztert azonban nemcsak doktori disszertációja miatt éri bírálat: a zu Guttenberg által elindított nagyszabású reformtervek sem örvendenek manapság túl nagy népszerűségnek és természetesen senki nem felejtette el a politikus ideje alatt kirobbant Bundeswehr-botrányok sem. Bár, ahogy ez később látható lesz, az 56 éve fennálló Bundeswehr struktúráit érintő új reformtervek részben hasonlítanak az előzőekre, a zu Guttenberg nevéhez fűződő ügyek mostanában nem sikeresek a német politikusok körében.

Ennek nyilvánvaló magyarázat lehet az, hogy „bukott” politikus mögé a saját karrierjük érdekében kevesen szeretnek állni. De Maiziere ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, az Angela Merkel „legjobb emberének” tartott politikus kihasználhatja az egyesek szerint „romokban heverő reformtervezet” és sokat támadott elődjét érintő kritikákat és előállhat valami teljesen mással. Persze kérdéses, mennyiben lesznek másak az új tervek, hiszen az eddig érvényes megállapodások szerint a védelmi büdzsében 2015-ig 8,3 milliárd eurót kellene megtakarítani. Az összeg nagyságát tekintve nem hagy sok mozgásteret az illetékeseknek. Szükség van tehát a reformra és takarékoskodásra, talán azért is, mivel a Bundeswehr az évtizedekkel ezelőtt meghatározott struktúrák szerint működik. Az idők változnak, De Maiziere pedig mindenesetre megpróbálja megvalósítani a feladatot. A védelmi miniszter reformját három alapelv mentén kívánja megvalósítani: a biztonságpolitikai szükség, a hosszútávú finanszírozhatóság és a demográfiai változások fogják meghatározni a jövő német hadseregét. A reform alapját képezik továbbá a miniszter által megfogalmazott, új védelempolitikai irányelvek is.

Elégedetlen miniszter

De Maiziere sok mindennel nem elégedett a német hadseregben: a miniszter főleg a döntési struktúrákat és a vezetői pozíciók magas számát bírálta. „Túl sok az előírás és túl kevés az előírások nélküli döntés” – ez de Maiziere szerint mind a minisztériumra, mind a civil igazgatásra vonatkozik. A miniszter szerint emellett a hosszadalmas beszerzési eljárások miatt vannak olyan dolgok is, amelyekre már nincs is szükség, olyanok, amelyekre szükség van, viszont nincsenek – ebben is szükség van változásra, mivel az eljárások ráadásul sokszor a tervezettnél sokkal tovább tartanak és sok esetben költségesebbek is az eredeti kalkulációnál.

A miniszter azonban próbálta hangsúlyozni a pozitívumokat is: De Maiziere szerint a Bundeswehrt mind Németországban és mind a bevetéseknél nagyon sokra tartják. A csapatok emellett motiváltak, szolgálatkészek és professzionálisak.

A hadsereg – számokban

De Maiziere elődjéhez, zu Guttenberghez hasonlóan a talán legkönnyebben megvalósítható tényezőhöz nyúl először: létszámcsökkentés – hangzik a sokak által rettegett szó. A miniszter tervei között szerepel a hadsereg eddig 220 ezres létszámát 175.000 főre csökkenteni. Miután Németországban tavaly novemberben eltörölték a kötelező sorkatonaságot, De Maiziere reformterveiben 170.000 hivatásos katonával számol, ahogyan elődje zu Guttenberg is. A különbség az önkéntesek számában rejlik: az új miniszter tizenötezer helyett a gyermekszületések csökkenő száma miatt csupán ötezer önkéntessel számol. Ez a szám persze nem szentírás: De Maiziere nyitva tartja a lehetőséget és helyet az eredeti tizenötezres létszámra is. Annak érdekében, hogy a bevetések ne lássák kárát a létszámcsökkentésnek, a tervek szerint az eddig hétezer helyett tízezer katonát lehetne egyszerre kiküldeni.

A reformtervezet tartalmazza továbbá a hadseregben foglalkoztatott civilek számának leépítését is, 68.000 helyett csupán 55.000 állás állna rendelkezésre. A költségcsökkentés nem hagyja érintetlenül a hadsereget igazgató minisztériumot sem, tizenhét osztály helyett már csak kilenc, 3500 dolgozó helyett 2000 maradna az irányító szervben. A tervek szerint a leépítésekre az elkövetkező hat-nyolc évben kerülne sor, a miniszter azonban nagyobb célt tűzött ki maga elé: De Maiziere a létszámcsökkentés nagy részét már az elkövetkező két évben szeretné megvalósítani.

A számokon túl

Nem csak a létszámokat érintené azonban a reform: a tervek között szerepel a főfelügyelő szerepének megerősítése is, aki a jövőben az összes katona felettesévé válna. Egy kis „szépséghibával” persze: továbbra is a politikai vezetésnek lenne alárendelve.

A Bundeswehr nagyjából négyszáz támaszpontjának jövőjével kapcsolatban ezidáig nem született döntés: arról, hogy közülük hányat és melyeket fogják bezárni, arról ősszel fog határozni a miniszter. A döntés nem egyszerű, hiszen a tartományok kormányai nem valószínű, hogy pozitívan értékelik majd az őket érintő bázis-bezárásokat. A kérdés elnapolása ezáltal taktikainak is tűnhet: talán érthető is, hogy de Maiziere nem szeretné reformját épp a tartományi miniszterelnökökkel folytatott vitával kezdeni. Egy másik kérdésben sem vált konkréttá az új hadügyér, szintén érthető okokból: a fegyverkezés beszerzési eljárásainak felülvizsgálata a – Németországban jelentős – hadiipar érdekeibe ütközik.

De Maiziere tervei mindenesetre hangzatosak, a konkrét finanszírozási tervekről azonban egyelőre nem esett szó, ezekre kérdésekre a miniszter a júliusi költségvetési tárgyalásokon kíván majd válaszolni. Folyatatásra tehát nyilván lehet számítani és az eddig tapasztalatokat figyelembe véve biztos több, érdekes vitára is sor fog kerülni.

Balog Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »