Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank éves ülése

2011. május 20-21-én került sor az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves ülésére, amelyen részt vettek a bank vezetőségi tanácsának tagjai, vagyis miniszterek és más magas rangú személyek, akik a tagállamokat és szervezeteiket képviselték – az EBRD részvényesei.

A vezetők megvitattak az EBRD részvételét a régió gazdasági fejlődésében és a stratégiai irányvonalakat. A Vezetőségi Tanács ülésével egy időben zajlott az Üzleti Fórum, amelynek ez évi témája: „A piac támogatása – Ázsia és Európa találkozása”.

Kazahsztán, mint Európa és Ázsia közötti híd, üzleti és befektetési perspektívákat nyit olyan cégeknek, amelyek új lehetőségeket keresnek a fejlődő országokban, ahol új piacok nyílnak. Az ország fővárosában, Asztanában, amely adminisztratív és üzleti központtá fejlődik, eszmecseréket és vitákat tartottak a befektetési perspektívák és a világgazdaság állapota terén.

A rendezvényen részt vettek befektetők, politikusok, bankárok, újságírók és állami intézmények vezetői. Nurszultan Nazarbajev arra kérte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot, hogy befektetéseket eszközöljenek Kazahsztán technológiai fejlődése érdekében: „Felhívom az EBRD vezetőségi tanácsát, hogy tekintsék át a kazahsztáni javaslatokat a befektetési projektekkel kapcsolatosan, különösen azokat, amelyek a nyersanyag feldolgozására és a gazdaság diverzifikációjára irányulnak” – mondta az Államfő a bankok vezetői tanácsának ülésén Asztanában.

Az elnök különös figyelmet fordított az ország technológiai fejlődésére. „Nem a pénz, nem a nyersanyag, hanem a technológiai kompetencia különbözteti meg az országok fejlődését a fejlődő országokétól, ezért kérem elsődlegesen az olyan projektek elkészitését, amelyek a gazdaság tudományos alapját fejlesztik” – hangsúlyozta N. Nazarbajev.

Nazarbajev megjegyezte, hogy Kazahsztán teret adott több multinacionális cégnek, amelyek a Közép-Ázsiai térség piacaira kívánkoztak. „Erről tanúskodik az, hogy a Közép-Ázsiai befektetések 80% az utóbbi 15 évben Kazahsztánban történtek” – tette hozzá az Elnök. Kazahsztánban az utóbbi 19 év alatt 130 milliárd USA dollár összegű befektetés történt.

Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »