Diszkriminálják a magyar diákokat Marosvásárhelyen

Hátrányos megkülönböztetésben van részük a marosvásárhelyi magyar iskolásoknak – állapította meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A testület azok után foglalt állást, hogy szülői panaszok nyomán négy megyeszékhelyi általános iskolába látogatott el – adta hírül a Krónika.

Nemcsak az épületek homlokzatáról hiányoznak a 2001/215-ös helyhatósági törvény által előírt kétnyelvű táblák, a bizottság tagjai megállapították, hogy a folyosókon, laboratóriumokban és kabinetekben sem érvényesül a kétnyelvűség. A diszkriminációellenes bizottság megrovásban részesítette a vizsgált iskolákat, és három hónapos határidőt szabott az ügy rendezésére.

„Mivel nemcsak a marosvásárhelyi tanintézetekről van szó, minisztériumi szinten kellene lépni – nyilatkozta lapunknak a CNCD elnöke, Asztalos Csaba. – Sajnos a 215-ös törvény sem egyértelmű, ezért az iskolaigazgatók, a tanfelügyelőség és az önkormányzat egymásra mutogat az ügyben. Mi több, a tíz évvel ezelőtt meghozott rendelkezés bírságról sem szól, ezért egyesek nem tekintik kötelezőnek a betartását.”

Asztalos megígérte a Krónikának, hogy az általa vezetett intézmény nevében jogorvoslási javaslatot nyújt be a kormányhoz és az oktatásügyi minisztériumhoz.

Mint ismeretes, az év elején – szülői beadványok nyomán – a Marosvásárhelyen székelő Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult. A testület látogatása során volt olyan iskolaigazgató, aki megígérte, hogy kihelyezik a kétnyelvű táblákat, de akadt olyan is, aki teljesen elzárkózott ettől. Asztalos Csaba továbbá elmondta, hogy Dorin Florea polgármestertől is kaptak egy átiratot, melyben az elöljáró ígéretet tett a kétnyelvű feliratok kihelyezésére. Február végén a városgazda a tanácsosoknak is megígérte, hogy tíz év elteltével hajlandó alkalmazni a helyhatósági törvényt, de ezt a mai napig nem tette meg.

Kérdésünkre, hogy mit remélnek a CNCD döntésétől, a CEMO vezetői óvatosan fogalmaztak. Az indoklás hiányában Horváth-Kovács Ádám elnökként nem kívánt nyilatkozni. Szülőként megjegyezte, tudatában van annak, hogy sem a tanfelügyelőség, sem a városháza, sem az iskolavezetőség nem fogja elsietni a kétnyelvű táblák kihelyezését a tanintézetekben. „Ezért még harcolnunk kell” – vélekedett. Hasonlóan látja a helyzetet munkatársa, Szigeti Enikő is. A CEMO ügyvezető igazgatója ugyan reméli, hogy a bukaresti testület egyhangú döntése némi változást hoz, azonban tisztában van azzal, hogy a szülők küzdelme itt még nem ér véget. Még a nyári vakáció előtt Dorin Floreától készülnek számon kérni a törvény betartását.

Krónika.ro

Friss hírek