Zsigerből politizálnak Zentán

A zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács közötti illetékességi összetűzés újabb fejezettel folytatódik – derült ki szerdán Szabadkán, a dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke által összehívott sajtótájékoztatón.

A zentai önkormányzat a közelmúltban az MNT kötelező véleményezési jogát megkerülve váltotta le a kiemelt jelentőségű Thurzó Lajos Művelődési Központ igazgatóbizottsági tagját, illetve nevezte ki az új tagot. A nemzeti tanácsokról szóló törvény ide vonatkozó rendelkezésének megkerülése miatt az MNT ismét közigazgatási per elindításával válaszol, mert mint Korhecz elmondta: kiegyezni már nehéz lenne, hiszen az igazgatóbizottsági tagot leváltották, illetve megválasztották az új tagot.

A Magyar Szó kérdésére, hogy hol látja a zentai önkormányzat és az MNT közötti „harc” gyökerét, Korhecz a következőket válaszolta:

„Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, az azonban kétségtelen, hogy egy zsigerből történő politizálásnak vagyunk a szemtanúi. Egyesek képtelenek elfogadni, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény a magyar intézmények esetében is a helyi önkormányzatokkal szemben az MNT-t tartja a legfontosabb igazgatási szervnek. Ezek az emberek megpróbálják úgy felfogni a dolgokat, hogy az önkormányzatban meglevő politikai többség mindennel kapcsolatban azt tehet, amit akar. Előbb vagy utóbb, de kénytelenek lesznek tudomásul venni, hogy a magyar ügyekben az MNT az illetékes. A történet sajátossága az, hogy az ügy zentai főszereplői MNT-tagokként részt vesznek a döntéshozatalban, a tanács pedig 80 százalékban egyhangúlag fogadja el határozatait.”

A sajtótájékoztatón Korhecz az MNT soron következő ülésének fontosabb napirendi pontjait is ismertette. A hétfői tizedik ülésen napirendre kerül a demonstrátori ösztöndíjakról szóló határozatjavaslat. Az MNT szeretné, ha nemcsak a felsőoktatási intézmények majdani elsőévesei részesülhetnének a tanács ösztöndíjában, ezért várhatóan augusztus, vagy szeptember folyamán kiírásra kerül a szóban forgó ösztöndíj, amelyet minden olyan állami felsőoktatási intézmény állami költségen tanuló hallgatója megpályázhat, akinek tanulmányi átlaga legalább 8.

„A majdani ösztöndíjasoknak vállalniuk kell az elsőéves MNT-ösztöndíjasok segítését. A most végző középiskolások jövőjét illetően nemcsak az a fontos, hogy sikeresen felvételizzenek és elnyerjék az MNT ösztöndíját, hanem az is, hogy befejezzék tanulmányaikat. Ennek érdekében szeretnénk ugyanazon egyetemen tanuló, már sikeres hallgatókat egy ösztöndíj formájában felkérni a folyamat segítésére. Az elképzelés szerint a felsőbb évesek ösztöndíja is 130 és 150 euró között mozogna. Nagyjából 5–10 elsőévesre jutna egy mentor. Legalább 40–50 ösztöndíjasra számítunk ebben a kategóriában is. A kritériumrendszer hasonló lesz, mint a majdani elsőévesek esetében – összegezte Korhecz. Hozzátette: a következő ülésen 13 kiemelt kulturális intézmény és 18 kiemelt általános-, illetve középiskola társalapítói jogainak az átvételét kezdeményezik.”

A sajtótájékoztatón az MNT elnöke elégedettségét fejezte ki a közte és Predrag Marković kulturális és tájékoztatási miniszter közötti hétfői találkozó kapcsán. Tárcavezetőként Marković rövid idő alatt több olyan lépést tett, amelyek egyértelműen pozitív gesztusként érzékelhetők a magyar nemzeti közösség irányában, bizonyítva ezzel, hogy nemcsak egy VMSZ-es politikus lehet nyitott a magyarság problémái iránt – hangsúlyozta Korhecz.

Magyar Szó

Friss hírek