A Visegrádi Négyek közös harccsoportot alakítanak

Közös harccsoport verbuválásáról döntöttek a Visegrádi Négyek és Ukrajna a szlovákiai Lőcsén. Az egység 2016-tól lépne működésbe, ám a csökkenő katonai kiadások miatt még a jelenlegi védelmi feladatok megoldása is ingatag.

A Visegrádi Négyek (V4) és Ukrajna honvédelmi miniszterei május 12-én a szlovákiai Lőcsén (Levoca) találkoztak és megegyeztek egy közös európai uniós harccsoport létrehozásáról, egy ún. V4 „battle group-ról“. A csoport a tervek szerint önálló operatív egységként működne, 2016 első felétől kezdve.

„A legfontosabb eldöntendő kérdések, hogy melyik ország legyen a hadtest parancsnoka és hol legyen a csoport operatív központja” – számolt be Lubomír Galko, szlovák honvédelmi miniszter. A vezetői poszt betöltésére egyelőre Lengyelország tűnik a legesélyesebbnek. A csoport létrehozásának anyagi vonzatai még nem tisztázottak. A szlovák miniszter beszélt az ukránok bekapcsolódásáról is, amely szerinte kétségtelenül hasznos és közös érdek lenne.

A honvédelmi miniszterek megvitatták a NATO szükséges reformjait és a csökkenő védelmi kiadások problémáját is, amely mind az öt ország számára gondot okoz. Egyetértettek abban, hogy további forrásmegvonások veszélyeztethetik nemcsak az új, de a jelenlegi védelmi feladatok ellátását is.

A V4 élén június végéig Szlovákia áll és a Visegrádi Együttműködés erősítése a szlovák külpolitika prioritásai közé tartozik. A Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia közötti partnerség jelentős mértékben hozzájárul a jobb regionális együttműködéshez és az országok közös érdekeinek képviseletéhez úgy Európában, mint globálisan.

Molnár Antónia

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »