Jonathan végül mindent vitt

Az előzetes várakozásokra rácáfolva a nigériai kormánypárt (Demokratikus Néppárt, PDP) remekül szerepelt a regionális választásokon: mindössze két államban veszítette el kormányzói pozícióját, miközben északon is tarolt. A szövetségi parlamentben ugyan vesztett dominanciájából, de mindkét házban megtartotta abszolút többségét, és az elnököt is ők adják Goodluck Jonathan személyében – mi ez, ha nem teljes siker?

Az eddigi 26 helyett a PDP 24 államban adja a kormányzót, ez azonban inkább értékelhető sikernek, mintsem kudarcnak. A parlamenti választásokon való gyenge szereplés és az elnökválasztás utáni északi erőszak ugyanis azt sugallta, újabb kínos eredménybe fut majd bele a kormánypárt. Nem így történt: a délnyugati államokat – Lagos városát beleértve – ugyan könnyedén vitte el az ellenzéki, a szövetségi parlamenti választásokon is remeklő ACN, az ANPP pedig a fő bázisainak mondható három északi államban diadalmaskodott, az elnökválasztás második helyezettjét adó CPC viszont csalódásra csupán egyetlen államot szerzett meg. A PDP így nem csak délen, de fontos északi államokban is megszerezte a helyi hatalmat.

A részvétel főleg északon volt alacsony – sok északi választópolgár az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozva elégette a választói kártyáját –, a voksolás azonban legalább békésen zajlott. Az eredmények még nem tekinthetők véglegesnek, hiszen mind a CPC, mind a PDP fellebbezett egyes államok eredménye ellen. A felek hosszú pereskedések elé nézhetnek, a 2007-es – az ideinél jóval kaotikusabb – választások után hónapokig nem sikerült jogerős végeredményt hirdetni öt államban, ennek köszönhető, hogy idén az érintett területeken nem is választottak új kormányzót, mert még nem járt le a hivatalban lévők négy éves mandátuma.

A csalásokkal kapcsolatos vádak és tiltakozások ellenére abban mindenki egyetért, hogy a 2007-es választásokhoz képest az idei jelentős javuláson ment keresztül. Ezt jelzi a külső megítélés szinte azonnali javulása is – nem véletlen, hogy az USA máris bejelentette, hogy Barack Obama Nigériát is útba ejti majd közelgő afrikai útja során.

Goodluck Jonathan elnök fogadkozik is rendesen: 2015-re még tisztább választásokat, addig pedig a „fejlődésen és a jó kormányzáson alapuló” érát ígér. Belefoghat végre a kormányzati bevételek 70 százalékát adó olajszektor sokat halogatott reformjába is, hogy az országot ne érje váratlanul, ha majd esetlegesen csökkenni kezd a kőolaj jelenleg magasan szárnyaló ára. Az államfő politikai lépéseket is kilátásba helyezett: jelezte, hogy vizsgálóbizottságot állít fel a választások során elkövetett erőszakos cselekmények felgöngyölítésére, az új kormányba pedig gesztusként meghívta az ellenzéki pártokat is. Ezek azonban elutasították az ötletet – az ACN érthetően inkább a vezető ellenzéki szerepre vágyik, Mohamed Buhari CPC-je pedig nehezen tudná képviselni a „PDP elcsalta a választásokat”-hozzáállást, ha elfogadna néhány miniszteri széket. De talán jól is van ez így, attól nem lesz demokratikusabb egy ország, hogy minden parlamenti párt részt vesz a kormányzásban.

Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »