Franciaország szigorítaná a szabad mozgást az EU-ban

Az olasz-francia csúcs előtt több Sarkozy körüli szakértő a schengeni egyezmény ideiglenes hatályon kívül helyezését javasolja. Szélsőjobboldali nyomás alatt az elnök.

„A schengeni irányítás gyenge. Ki kell alakítani annak a lehetőségét, hogy ha az EU egyik külső határán rendszerszerű zavar támad, akkor a schengeni politika ideiglenes hatályon kívül helyezésével be lehessen avatkozni a folyamatba, amíg a zavar meg nem szűnik.” – jelentette ki a francia köztársasági elnöki hivatal munkatársa hét elején az AFP hírügynökségnek.

Laurent Wauquiez az európai ügyek minisztere már konkrét javaslattal is előállt a Journal du Dimanche hasábjain: „Európa nem az illegális bevándorlók szabad mozgását jelenti. Franciaország meg szeretné vizsgálni az ellenőrzési vizsgálatok visszaállításának lehetőségét a tagállamok közötti határátkelőhelyeken nagy bevándorlóhullám érkezése esetén.” Henri Guaino, Nicolas Sarkozy egyik tanácsadója ugyanakkor világossá tette: Franciaország nem szeretni kilépni a schengeni övezetből, csupán a rendkívüli helyzetekben alkalmazható hatékonyabb felügyeletet szorgalmazza.

Az EU belső határainak alkalomszerű és ideiglenes visszaállítása régóta terítéken van Franciaországban és Németországban, legújabban az Olaszország déli részére érkező illegális tunéziai bevándorlók kapcsán. Párizs határozott hangon ellenezte, hogy az olasz kormány az EU-n belüli szabad mozgást biztosító hat hónapos tartózkodási engedélyt adott a bevándorlóknak, akik – a franciák szerint – nyelvtudásuk, rokonaik és barátaik miatt feltehetően Franciaország felé veszik az irányt. Április 11-én egy incidensre is sor került: a francia hatóságok feltartóztattak egy tunéziai bevándorlókat és emberjogi aktivistákat szállító vonatot az olasz határ közelében. A feszültségek rendezése érdekében Sarkozy elnök kedden az olasz kormányfővel találkozik Rómában.

Cecilia Malmström, az EU bevándorlásügyi biztosa megmaradna a jelenleg hatályos szabályok mellett, nehogy sérüljön az európaiak szabad mozgása. Az Európai BIzottság egyik szóvivője szerint a francia javaslat ennek nem felel meg – tudta meg a Le Monde napilap – de a Párizsban felvetett problémával a Bizottság is foglalkozik. Május 4-ig egy intézkedéscsomagot javasolnak, amelyet május 12-én vitatnak meg az európai belügyminiszterek. Herman von Rompuy is jelezte: a bevándorlás kérdését az Európa Tanács június végén esedékes következő ülésének napriendjére tűzi.

A Le Monde cikkírója szerint a köztársasági elnök köréből érkező bejelentések jól illeszkednek az államfő 2010 nyara óta látványosan jobbra tolódó politikájába. Sarkozy egy évvel az elnökválasztás előtt nem kockáztathatja a túlzott engedékenység vádját a tunéziai bevándorlókkal kapcsolatban, amikor pártjára az egyre erősebb szélsőjobboldal felől is súlyos nyomása nehezedik. Az ellenzéki szocialista párt szerint „az Unión belüli határok visszaállítása nem megoldás, közös EU-s válaszra lenne szükség.”

A keddi római találkozón Nicolas Sarkozy végül abban állapodott meg Silvio Berlusconival, hogy közös levélben fordulnak Brüsszelhez a schengeni szerződés módosításával kapcsolatban, amelyről bővebben itt olvashat.

Velkey György

Friss hírek