Rosszabb minőségű árut kap Kelet-Európa?

Miroslav Naydenov bolgár földművelésügyi és élelmiszerügyi miniszter tegnap (április 20-án) bejelentette, hogy Bulgária hivatalosan felkéri az Európai Bizottságot, hogy állapítsa meg, hogy a multinacionális vállalatok a nyugat-európaihoz képest valóban rosszabb minőségű élelmiszereket szállítanak-e az új EU tagállamokba. Az EurActiv bolgár partnere, a Dnevnik jelenti.

Naydenov a Bizottsághoz és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósághoz (EFSA) fordul a Szlovákiában feltárt eset kapcsán, mely szerint a multinacionális vállalatok különböző minőségű élelmiszereket szállítanak az egyes EU tagállamokba. Az élelmiszerügyi miniszter szerint abnormális lenne, ha kettős mércét alkalmaznának az EU-ban értékesített élelmiszeripari termékek esetén, és ha valóban minőségbeli eltérés jelentkezne a tagállamok között.

Naydenov azután tette meg bejelentését, hogy a szlovák kutatásban említett cégek képviselőivel találkozott, akik spekulatívnak nevezték a bemutatott eredményeket. Naydenov közölte, hogy az EU megfelelő hatóságait fogja felkérni döntőbírónak. A miniszter kijelentette, hogy amennyiben Bulgáriát valóban másodrangú tagállamként kezelték, akkor jogi útra fogja terelni a kérdést. Az országban forgalmazott termékeket mélyreható minőségi vizsgálatnak fogják alávetni, mivel a bolgár vásárlóknak joguk van tudni, hogy az azonos márkanév alatt forgalmazott termékek esetén alacsonyabb minőségre számíthatnak-e, mint Nyugat-Európában.

Naydenov John Dalli, egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos állásfoglalását kéri az ügyben. A miniszter bejelentette, hogy május 16-17-én a következő Mezőgazdasági Tanács elé viszi az ügyet és felkéri az EFSA-t, hogy májusban tegyen egy látogatást Bulgáriába.

Az élelmiszerek minőségével kapcsolatos vita a szlovák fogyasztóvédelmi hatóság által végzett kutatás nyomán tört ki, amely a multinacionális vállalatok által egyes országokba szállított élelmiszerek minőségét vizsgálta. A Németországba, Ausztriába, Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra, Romániába és Bulgáriába szállított és bevizsgált termékek közül egyedül a Milka csokoládé minősége bizonyult azonos színvonalúnak. A vizsgált termékek között voltak a Coca-Cola üdítőitalai, a Kotányi bors és pirospaprika, Nescafé Gold instant kávé, Jacobs Kronung szemes kávé és a Tchibo Espresso kávé.

A gyártók szerint termékeik minősége nem tér el országonként, de a receptek a fogyasztói igényeknek megfelelően különbözőek lehetnek. Néhányan beismerték, hogy Kelet-Európában olcsóbb alapanyagokból dolgoznak, de állításuk szerint ez nem befolyásolja az ízt és a minőséget. Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete, amely a kutatást finanszírozta, Brüsszelre bízza, hogy mit kezd a kutatás eredményeivel.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »